aanmeld knop
dot

fibromyalgie en liefde, relatie

Kus.jpg
Fibromyalgie en een relatie, het is mogelijk, maar je moet wel een geduldig iemand vinden... Voor veel fibromyalgie patienten is het moeilijk om met de ziekte op zich om te gaan. Als je een begripvolle partner hebt dan wordt het al veel makkelijker. Maar ook regelmatig zijn mensen met fibromyalgie heel eenzaam, zelfs als ze in een relatie zitten.

Onlangs las ik een gedicht. Het heet: Ik ben fibromyalgie...

 

Ik ben Fybromyalgie

Mijn naam is fibromyalgie en ik ben bij jou voor de rest van je leven

Anderen zien mij niet, maar jouw lichaam voelt mij wel

Ik kan je aanvallen wanneer en op wat voor manier ik wil,

ook kan ik voor erge pijn zorgen

En als ik in een goede bui ben, kan ik er ook voor zorgen

dat je overal pijn hebt

Weet je nog toen je alles met plezier en energie deed?

Wel ik nam de energie van je af en gaf je er pijn voor terug. [Einde citaat]

 

En zo gaat het gedicht door, een naargeestig gedicht, maar helaas staan er veel waarheden in. Hoe kun je fibromyalgie combineren met een gezonde relatie?

 

Fybromyalgie, ook voor je partner niet eenvoudig

Laten we beginnen met de belangrijkste relatie, je partner en/of je gezin. Als je partner begrijpt wat je hebt en accepteert dat je niet altijd kunt wat je graag zou willen doen. Als je partner je meehelpt in het huishouden en je de tijd gunt om te rusten wanneer je dat nodig hebt, dan is een relatie met een partner geen probleem. Maar als al die dingen er niet zijn, ga je als fibromensje vaak over je grenzen om je partner en of je gezin te behagen. Je bent een perfectionist en je wil graag dat alles op rolletjes loopt.

Voor jou ligt er dus een taak, accepteer dat niet alles perfect hoeft te zijn, ja dat is moeilijk ik weet het.

 

Tips

  • Zorg dat je gemakkelijker wordt in het huishouden, lukt het vandaag niet? Morgen is er weer een dag. Als je partner dat ook kan, dan kun je heel gelukkig zijn samen. Het gezin is ook geen probleem, als jij durft te vragen als fibromyalgie patiënt, dat je hulp nodig hebt.
  • Als fibromensje kun je eigenlijk alles doen wat een gezond mens in een relatie doet, alleen doe je het misschien rustiger, in een andere volgorde, minder vaak, intensievere dingen en met beleid.
  • Er zijn genoeg dingen die je op een andere manier kunt invullen in de relatie en dan kun je volmaakt gelukkig zijn allebei.

Vriendschap en fibromyalgie

Voor wat vriendinnen en/of vriendenrelaties betreft, is het een beetje ingewikkelder. Het kost meer energie voor de vriend of vriendin, en heel veel begrip. De vriendschap moet gebaseerd zijn op vertrouwen en loyaliteit. Als je vriend of vriendin begrijpt dat je soms of vaak af moet zeggen, dat het in de winter makkelijker voor jou is als zij of hij naar jou komt, en dat je bijvoorbeeld niet urenlang over de huishoudbeurs kan slenteren. Of dat het soms te vermoeiend is om dingen te ondernemen. Als die vriendschap daar tegen bestand is, dan kun je ook prima vriendschappen hebben. Er zijn dan geen beperkingen en de liefde voor een partner, gezin, vriendschap is echt. Je leert mensen dan ook echt kennen en de mensen die het niet goed met je menen filter je er wel uit. Stop alleen energie in de mensen die het goed met je bedoelen.

Als fibromensje moet je zuinig zijn met je energie en je tijd.


Tags: relaties, fibromyalgie, chronische ziekte, liefde en ziekte
Artikel geschreven door: Catootje.
Publicatie datum: 2013-02-23
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

Bonnito - 2013-07-01 11:14:00  
Een duidelijk artikel. Zelf heb ik ook FM en chronische PTSS. Mijn vrouw is ook chronisch ziek en zo begrijpen we elkaar.Reageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving