aanmeld knop
dot

Koekjes bakken. Recept

dreamstime_xs_26275184.jpg
Zelf koekjes bakken. Het is een leuke bezigheid om zelf koekjes te bakken. Gemakkelijk, lekker en leerzaam. Wat heb je nodig om zelf koekjes te bakken? Welke recepten voor koekjes zijn snel en gemakkelijk? Hoe versier je koekjes?

Om zelf koekjes te bakken heb je niet veel nodig. Als je een oven hebt, kan je vaak al koekjes bakken met de dingen die je in huis hebt. Minimaal heb je nodig:

  • eieren
  • bloem
  • suiker
  • boter of margarine

Koekjes zijn gemakkelijk te bakken en je kunt zelf smaken toevoegen om te variëren. Probeer bijvoorbeeld eens rozijnen, krenten of gehakte noten door het deeg. Ook kruiden kunnen koekjes een heel andere smaak geven, Bekend zijn bijvoorbeeld speculaaskruiden of chocola.

 

Deeg voor koekjes maken

Deeg is de basis voor koekjes. Stevig deeg is als een soort gladde maar droge klei. Je kunt het snijden en kneden in de koekjesvorm die je graag wilt. Dit is erg leuk voor kinderen. Ze kunnen met vormpjes hartjes, sterren, rondjes, vierkantjes of bloemen of kerstbomen maken. Hoe meer bloem hoe harder ook de koekjes zullen worden. meer boter maakt de koekjes zachter. Zolang de koekjes niet aanbranden kan er echter weinig misgaan. Het is leuk om na afloop de gebakken koekjes te versieren. Hoe maak je deeg? Dat is heel gemakkelijk. Voor basiskoekjes, te vergelijken met Spritsen, heb je nodig:

  • 250 gram zelfrijzende bloem
  • 180 gram boter
  • 150 gram (gries)suiker
  • 1 ei
  • 2 theelepels vanille extract
  • beetje zout (1/4 theelepel)

Aan de slag

  • Verwarm de over voor op 200 graden
  • Meng suiker met de boter in een schaal met een mixer goed oor elkaar. Er ontstaat een soort zacht mengel, voeg daaraan het ei toe en meng opnieuw met de mixer.
  • Zout toevoegen
  • Vanille extract toevoegen
  • Bloem toevoegen en ondertussen roeren zodat geen klonten ontstaan
  • Deeg even laten bijkomen
  • deeg steviger maken door meer bloem toe te voegen en/of het deeg in de ijskast te zetten
  • Met deegspuit de koekjes op een over plaat spuiten, bijvoorbeeld in mopjes of gevulde rondjes
  • Bak de koekjes in 10 minuten tot een kwartiertje gaar

Variaties

Varieer ook eens met stukjes fijngehakte noten (ongezouten) of rozijnen door het deeg.

 

Koekjes versieren

Er zijn heel veel mogelijkheden om koekjes te versieren samen met kinderen. Gebruik bijvoorbeeld limonadesiroop als basis voor de lijm, bijvoorbeeld

  • limonadesiroop +  water + 100 gram poedersuiker
  • water + 100 gram poedersuiker

1 Ons suiker is best veel, maar voor veel koekjes is dat natuurlijk prima. Pas de hoeveelheid suiker aan, aan de hoeveelheid koekjes die je bakt. Limonadesiroop zorgt voor een kleurtje op het koekje, dus daar moet je van houden. Smeer de koekjes in met een kwastje met de suikerlijm, en strooi er lekkere versiersels overheen zoals:

  • chocoladekorrels
  • amandelschaafsel
  • muisjes
  • kant en klare versiersels voor koekjes en taarten
  • suikerkorrels
  • enzovoorts

Lees ook: de meest populaire recepten op deze site


Tags: koekjes bakken, recept, zelf koek bakken, deeg maken, bloem, boter, suiker ei
Bronnen: koekjesbakken.com, wikipedia
Artikel geschreven door: TryOut.
Publicatie datum: 2013-03-15
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving