aanmeld knop
dot

Fibromyalgie, hobby en werk

logo-tekst.jpeg
Fibromyalgie, hobby en/of werk, kan dat en hoe ga ik er mee om? Ongelooflijk ik had het echt nooit gedacht, dat ik mijn hobby kon combineren met fibromyalgie en er ook nog wat zakgeld aan kon verdienen. Ik heb mijn hele leven al geschreven, het begon met een dagboek en later, korte onzinnige verhalen en nog later een blog voor fibromyalgie mensen en hun partners.

Ik wist niet eens of ik hier wel goed in zou kunnen zijn en wat blijkt, ik krijg leuke reacties, mensen lezen het graag. Omdat ik over de gewone dingen schrijf. Nu over werk en hobby. Ik kan niet meer werken door alle problemen met fibromyalgie en wat andere medische klachten zoals CVS bijvoorbeeld. Met alle liefde in de wereld zou ik willen werken en kunnen genieten van het contact met collega's. En dat wil niet zeggen dat voor niemand met fibromyalgie werken onmogelijk is, vergeet niet dat het voor iedereen anders voelt.

 

Perfectionisme en fibromyalgie

Waar je wel voor uit moet kijken is dat je door werk jezelf niet voorbij gaat. Veel fibromensjes zijn perfectionistisch, willen graag laten zien wat ze kunnen en voeren het perfect uit. Vaak denk je dan niet aan je lijf en of het wel kan qua pijn of vermoeidheid. Maar dit is zo ongelooflijk moeilijk om uit te schakelen, of in ieder geval om er beter rekening mee te houden.

 

Blijven werken

Ik heb jaren gedacht ik werk gewoon door, wat er ook gebeurd, werken blijf ik koste wat kost doen. Dan rust ik thuis maar meer. Dan blijft thuis alles maar liggen. Maar zo werkt het niet, want een perfectionist wil het thuis ook netjes hebben. En in mijn geval werd dat schoon voor het oog van het kerkvolk, want meer lukte mij niet. Stofzuigen en ramen zemen zijn zware karweitjes voor een fibromensje. Dus voor iedere fibromyalgie patiënt is kunnen werken anders. De een kan wel werken, de ander werkt parttime en fibromensjes zoals ik, werken niet of nauwelijks. Schrijven is geen werken, dat is ontspanning voor mij.

 

Hobby's en fibromyalgie

Een hobby verschilt ook heel erg per mens natuurlijk, maar ook per fibromensje. Ik vind schrijven een hobby, maar ook breien. Ik brei met een breiring omdat dat makkelijker gaat en omdat ik dan niet zoveel pijn heb in mijn handen. Zingen vind ik ook een leuke hobby, alleen is dat meer geconcentreerd in de huiselijke sfeer of onder de douche. Maar er zijn fibromensjes die prachtig kunnen zingen en dat ook doen in een bandje of in een koor. Knutselen is ook erg leuk om te doen, ik knap kleine meubelen op die voor mij te handelen zijn. Ik krijg hulp bij het optillen en draaien, maar voor de rest kan ik dit in delen zelf goed doen.

 

Rust en regelmaat

Alles draait om de juiste proporties, ik heb rust nodig na elke inspanning, dus een half uur inspanning betekent voor mij minimaal een half uur rust.

Mijn dagindeling bestaat uit een goed georganiseerde agenda die genoeg rust incalculeert, anders kan ik niet functioneren. Maar nogmaals, dit geldt niet voor elke fibromens. Iedereen ervaart fibromyalgie anders en het komt in verschillende sterktes (zo noem ik het maar). Ik heb na 20 jaar een zware vorm van fibromyalgie, maar ik ken ook mensen die er nog mee werken en heel gelukkig zijn. Ik ben ook heel gelukkig, alleen moet ik mijn hobby plannen, het gaat niet zomaar onbezonnen. En dat is ook prima.

 

Banen voor mensen met fybromyalgie

Er is weinig geschreven over werken en fibromyalgie. Er is minimaal bekend over de juiste banen voor de fibromens. Ik denk dat vooral ontspanning, rust en planning belangrijk zijn bij werken met fibromyalgie. Geen zware beroepen, zowel geestelijk, maar zeker lichamelijk. Vooral iets waar je goed kunt doseren. Dat vergt ook inspanning van een werkgever. Je hebt immers vaak ook aanpassingen nodig op het werk. Een ergonomisch toetsenbord, en/of een goede stoel et cetera.

 

Ideale baan voor mensen met fibromyalgie

Als ik mijn ideale baan zou mogen kiezen zou het een creatieve baan zijn op een dagbesteding voor mensen die verstandelijk beperkt zijn of drugs/alcohol verslaafd zijn. Als je werkt met mensen die ook een beperking hebben, dan gaat dat al wat makkelijker voor mijn gevoel. Je hoeft dan niet stoer te zijn, je mag zijn wie je bent en juist je echte ik, halen zeker verstandelijk beperkte mensen er direct uit. Heerlijk eerlijk en zonder echte remmingen qua uitlatingen, plezier en vaak hebben ze onbeschrijfelijke humor. Dat zou in een ideale wereld mijn baan zijn, prachtige kunst maken en creatief bezig zijn met mooie ongecompliceerde invloeden.

Wat zou jij graag doen in een ideale wereld? Zou je bankdirecteur worden of politicus? Dat lijkt me ook wel wat, maar zij lijken ook niet meer te doen dan in debat te gaan of zitten en luisteren naar collega's.

Misschien zou je juist kennelbeheerder willen worden of receptioniste, niet alles is mogelijk met fibromyalgie en in deze tijd is de ideale baan niet altijd voor handen. Maar dromen mag, dat geeft ontspanning en dat is prima voor de fibromens.

 

Meditatie

Ik eindig mijn dag met een andere hobby, een meditatie voor de broodnodige ontspanning van mijn spieren, na een uurtje typen.


Tags: fibromyalgie, werken, hobby, gezondheid
Artikel geschreven door: Catootje.
Publicatie datum: 2013-03-18
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving