aanmeld knop
dot

Nadelen van roken

roken2.jpg
Rond roken hangt een beeld van ontspanning. Toch heeft roken een hoop nadelen. Het is niet alleen slecht voor onze portemonnee, maar ook nog eens erg slecht voor onze gezondheid. Daarnaast is roken zeer verslavend.

Nicotineverslaving

Ten eerste ontstaat er een nicotineverslaving door roken. Nadat iemand een poosje rookt gaat het lichaam steeds vaker om nicotine vragen. Hiermee kunnen concentratieproblemen en een onrustig gevoel gepaard gaan. Wanneer er dan weer een sigaret wordt opgestoken wordt het nicotinepijl weer aangevuld. De roker begint zich door het roken weer rustig te voelen.

Dit vragen om nicotine, de lichamelijke verslaving van roken, kan alleen worden gestopt wanneer iemand een paar dagen niet rookt. Uiteraard zullen de afkickverschijnselen de eerste dagen behoorlijk heftig kunnen zijn. Maar na een paar dagen nemen ze af en is het vaak alleen nog maar een geestelijke strijd tegen de behoefte om te roken. Deze is echter veel zwaarder dan lichamelijk afkicken.


Roken zorgt voor een slechtere gezondheid

Een ander nadeel is dat roken veel verschillende ziektes kan veroorzaken. Een bekende rookgerelateerde ziekte is bijvoorbeeld longkanker. Maar ook veel rokers krijgen op den duur problemen met de luchtwegen. COPD is een ziekte die voor negentig procent van de gevallen door roken wordt veroorzaakt. COPD is een aandoening aan de longen. Daarnaast heeft iedereen wel eens een foto gezien van de zogenaamde rokerslong. Dit is een long die door het roken helemaal zwart geworden is.

Veel mensen die stoppen met roken zullen merken dat hun conditie zienderogen beter wordt. Dit omdat er weer meer zuurstof naar de spieren en organen gaat wanneer iemand stopt met roken.


Roken is duur

De prijzen op pakjes sigaretten stijgen alleen maar. De prijzen zijn nog nooit omlaag gegaan. Iemand die dagelijks een heel pak sigaretten rookt, besteedt  jaarlijks meer dan tweeduizend euro aan roken. Door de economische crisis hebben consumenten ook steeds minder te besteden. Veel mensen kunnen deze tweeduizend euro dus aan nuttigere zaken besteden.

 

Stoppen met roken

Voor het stoppen met roken zijn er verschillende methodes. Van nicotinepleisters tot aan het cold turkey gaan. Cold turkey betekent dat er ineens wordt gestopt met roken, zonder dat er eerst wordt geminderd. Allen Carr, die inmiddels is overleden, staat bekend om zijn effectieve cold turkey methode. U kunt zijn boeken kopen of een training bijwonen. Trainingen kunnen ook gegeven worden aan bedrijven.


Tags: nadelen van roken, allen carr, stoppen met roken
Artikel geschreven door: Raymond.
Publicatie datum: 2013-03-19
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving