aanmeld knop
dot

Volg De Vos

dreamstime_xs_24786404.jpg
Volg de Vos. Via een webcam van volgdevos.nl kunt u vossen volgen in hun hol. Via 3 webcams kunt u de vossen volgen. Moeder vos staat rond 20 maart 2013 op het punt te bevallen van haar jongen. Volg de Vos was zeer populair, en dat is begrijpelijk. De schoonheid van de natuur komt heel dichtbij dankzij de cams.
DierDier

Volg de Vos is een initiatief van Staatsbosbeheer. Je kunt de vossen (in 2013) live volgen via je computer, voor echte natuurliefhebbers is dit bijna verslavend. het is ook enorm leuk en ook spannend. Je ziet hoe de dieren leven en met elkaar omgaan, wanneer ze het hol verlaten en hoe ze leven en wonen. Het is zelfs afwachten of moeder Vos haar jongen wel in het hol zal krijgen, maar het is wel te verwachten.

 

Hoe kon je de vossen bekijken?

Je hebt Microsoft Silverlight nodig om de cams te bekijken. Silverlights is geschikt voor vrijwel elke browser. Je kunt de plug-in gratis downloaden bij de Microsoft Website.

De website beschikt over 3 cams die de vossen volgen. Als het erg druk is blijft een cam soms stilstaan, ook wel 'hangen' genoemd. Dat si vervelend want het wordt steeds drukken als een vos bijna gaat bevallen. De pagina opnieuw laden kan helpen, of afwachten, maar hou er rekening mee dat de cam vaker zal blijven hangen naarmate het drukker wordt op de website. Cam3 blijft vaker hangen dan de overige cams. Als een cam blijft hangen [probeer hem dan te volgen met Windows Media Player. Zet de muis op het beeld en open hem met rechtermuisknop en kies voor Media Player.  Of probeer te openen via koppeling.

 

Cam onscherp beeld, hoe komt dat?

Soms heeft een am bij VolgdeVos.nl een onscherp beeld, hoe komt dat? Er wordt gebruik gemaakt van drie cams met HD kwaliteit om de vossen te filmen. De vossen wonen in hun vossenburcht. De opnames worden via een zender verzonden naar een computer bij Staatsbosbeheer. Het kantoor staat 3500 meter verderop maar heeft helaas een internetverbinding die niet zo krachtig is (256 Kbps) in dit gebied.

 

Waar bevonden zich de camera's die de vossen filmen?

Zoals eerder genoemd zijn er 3 cams en deze bevinden zich zowel in de burcht als buiten de vossenburcht. De burcht heeft meerdere in en uitgangen (ontsnappingswegen). Vossen zijn intelligente dieren en zorgen dus dat ze meerdere wegen hebben om in noodgevallen een burcht te verlaten. De vossenburcht met de 3 cams heeft twee kamers en meerdere gangen. In de wand van de kamers (holen) in de burcht zitten camera's verstopt. Deze filmen met Infrarood camera's en de vossen zijn zich dat niet bewust. Ook buiten de burcht hangen Infrarood camera's. Zo kunnen de vossen ook 's nachts gefilmd worden.

 • cam 1: filmt de vossen in nestkamer 1 in de hoofdburcht
 • cam 2: filmt de vossen nestkamer 2
 • cam 3: filmt vossen in de omgeving van de ingangen

Vossenjongen

 • Vossen krijgen gemiddeld 4 tot 8 jongen, en ze krijgen een keer per jaar jongen
 • De draagtijd duurt ongeveer 53 dagen
 • De jongen worden rond eind maart geboren of begin april
 • de jonkies verlaten rond half juni pas de burcht
 • In de maand augustus leren de jonkies op eigen benen staan zoals jagen en overleven
 • In september verlaten de jongen hun ouders

Wat eten jonge vosjes?

 • De eerste weken alleen moedermelk
 • Na drie weken eten ze prooidieren die de ouders hen brengen, zoals muizen, ratten, konijnen en vogels
 • Vis
 • Insecten
 • Sommige bessen

Bijzonderheden

Mannetjes vossen zijn groter dan vrouwtjes. Vossen worden gemiddeld tussen de 5 en 7 jaar, maar een vos kan ook 12 jaar worden. In de Oostvaardersplassen leven ongeveer 50 vossen.


Tags: Volg de Vos volgdevos.nl
Bronnen: volgdevos.nl
DierDierArtikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2013-03-20
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving