aanmeld knop
dot

Historie van de trampoline

dreamstime_xs_15540776.jpg
De trampoline is een bron van vermaak voor zowel kinderen als voor volwassenen: Kinderen natuurlijk voor de fun, en de ouderen voor het afwerken van hun workouts. Als je naar de historie kijkt, is de trampoline niet ontstaan vanuit puur vermaak. Integendeel, het waren uiterst serieuze toepassingen!

In de historie komen we een vorm van trampolinespringen voor het eerst tegen bij de Inuit Eskimo’s die, voor hun vermaak, elkaar in de lucht gooiden door een walrushuid door meerdere mensen strak te laten spannen.

 

Op deze manier gooiden ze degene die op de walrushuis lag in de lucht. In Europa vinden we een soortgelijke manier van vermaak, maar dan wordt er een deken gebruikt. Tegenwoordig wordt deze toepassing nog steeds gebruikt door de brandweer om mensen op te vangen die, in een noodsituatie, uit een raam moeten springen. In een strakgespannen net wordt deze persoon relatief veilig opgevangen door de verende werking hiervan.

 

Wie maakte de eerste trampolines?

De trampoline, zoals we die nu kennen, is in de loop van de tijd wel wat in vorm veranderd. George Nissen en Larry Griswold (bijnaam ‘The Diving Fool’) maakten in 1934 de eerste trampoline met een frame. Het idee was gebaseerd op hun eigen ervaring als gymnasten en hun bewondering voor trapezeartiesten die voor de veiligheid een soortgelijke constructie gebruikten. De twee waren ruim 10 jaar bezig met het uitdenken, bouwen, testen en verbeteren van verschillende maten en modellen. Daarna begonnen ze de trampolines commercieel aan te bieden onder de naam ‘Griswold-Nissen Trampoline & Tumbling Company’. De eerste verkopen vielen tegen en Griswold liet zich uitkopen om zich weer te kunnen richten op zijn beroep als trapezeartiest. Het was uiteindelijk George Nissen, die in 2010 op 96-jarige leeftijd overleed, die het bedrijf en de trampoline tot een succes maakte.

 

Trampolines in het leger

Het leger begon, tijdens de tweede wereldoorlog, de waarde van de trampoline te ontdekken. Naast het verbeteren van de conditie, was het met name voor aankomende piloten interessant om te trainen in het beheersen van hun balans tijdens onverwachte situaties.

 

Trampolinespringen

Het gewone publiek kreeg na de tweede wereldoorlog belangstelling voor de trampoline. Tijdens gymnastieklessen werd de trampoline steeds vaker ingezet als onderdeel va de oefeningen. De populariteit was zo hoog, dat in de zestiger jaren het eerste Wereldkampioenschap Trampolinespringen werd georganiseerd.

 

Waar kunt u goede trampolines verkrijgen?

Door de wildgroei aan trampoline-fabrikanten met grote verschillen in kwaliteit, was er grote behoeft aan een standaard kwaliteitsnorm die de veiligheid en de duurzaamheid garandeerde. Tegenwoordig profiteren we nog steeds van die afspraken: Als u een trampoline koopt bent u dus verzekerd van een kwaliteitsproduct voor jarenlang plezier!


Tags: trampoline, trampolines, trampoline kopen, spelen, speelgoed, buiten, tuin,
Artikel geschreven door: Mathieu.
Publicatie datum: 2013-03-27
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving