aanmeld knop
dot

Sterven is een louteringsproces

vredesduif.jpg
Bij het sterven moeten wij in het reine komen met wat wij op aarde hebben gedaan en hebben nagelaten. De leer van de antroposofie is niet zaligmakend. Het is een herkennen van processen in jezelf en in de wereld. Inzichten uit de antroposofie terug te zien in de praktijk blijkt vruchtbaar te zijn.

De mens ontwikkelt zich samen met de aarde, als individu en in zijn geheel. Deze ontwikkeling is tegelijk een leerproces. Ziekte en moeilijke omstandigheden komen niet voor niets op je levenspad. Je hebt er iets van te leren in relatie tot je omgeving. Je koos ervoor. Voordat je ziel naar de aarde terugkomt, heb je het stramien van je leven, de grote lijnen gekozen. 

 

Sterven in eenzaamheid

Tijdens mijn eerste stage op de verpleegafdeling van een antroposofisch bejaardenhuis was het voor mij een desillusie om te merken hoe daar met sterven werd omgegaan. De stervende was eenzaam. Er was weinig tijd en ruimte voor datgene wat een van de meest essentiele dingen van het leven kan zijn, namelijk het afscheid nemen ervan. Die bejaarden die op sterven lagen hadden allemaal veel angst. Dat gaf mij een enorme schok. Want dat had ik in een antroposofisch bejaardenhuis niet verwacht.

 

Angst voor de dood?

Als antroposoof hoef je geen angst voor de dood te hebben. Sterven is een overgang naar een andere spirituele dimensie van ons bestaan. Maar dit inzicht speelde geen rol op de verpleegafdeling. De stervenden werden eenvoudig aan hun lot overgelaten. Zo ging ik op zoek naar begeleidingsmethoden bij het sterven.

 

Aanwezigheid van lichtgestalten

De stervende mag er zijn zoals hij is en voelt, mag zich ellendig of ziek voelen, mag liefde aandacht en warmte ontvangen, openstaan voor het ervaren van aanwezigheid van lichtgestalten. Die zijn er om de stervende terzijde te staan en oordelen nooit. De stervende mag oordelen over zichzelf en zijn/haar leven in een sfeer van geborgenheid. Soms gaat men tijdens het sterven verder in het licht en komt men in een mooi landschap met bloemen, vlinders, bomen en water. De kleurenpracht intens, doorschijnend. Er is een geluksgevoel met een gehalte waarvan ik weet dat wij het zelden tijdens ons leven kunnen ervaren. Ik noem het onvoorwaardelijke liefde. 

 

Sterven en het ervaren van het Kosmisch wezen

Smart tekent zich af op het gelaat van de gestorvene en na enkele dagen verdwijnen de trekken van verdriet en pijn en kan de overledene er gelukkig en tevreden uit zien. De gestorvene is na drie dagen weg van het lichaam en de aarde. Hij/zij komt in het rijk van de engelen, omringd door objectieve liefde en de gestorvene wordt zich bewust dat hij/zij een begeleider naast zich heeft. Samen zien ze de morele kwaliteit van de daden op aarde, die niet door aardse emotie gekleurd zijn. De gestorvene ervaart zijn kosmisch wezen, die zich door aardse levens heen verder ontwikkelt. De engelwezens helpen dienend in het zijn van aarde en kosmos. Als de plaats op aarde gevonden is met de gewenste ontwikkeling, daalt de wezenskern af om opnieuw op aarde geboren te worden.


Tags: wedergeboorte, reincarnatie, stervensbegeleiding,hiernamaals,engelen,hospice,bijnadoodervaring,sterven,geboorte
Bronnen: tijdschrift voor spiritualiteit
Artikel geschreven door: 5sylvana7*.
Publicatie datum: 2013-04-03
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2015-03-22 10:53:37  
ik heb in 1997 een ernstig ongeluk gehad en daarbij een bijna-doodervaring beleefd, ik kan mij heel goed vinden zoals u het omschrijft. ik weet natuurlijk niet of u er iets aan heeft of mee kunt. zelf heb ik heel sterk het gevoel dat ik er andere mee kan helpen omdat ik heb ervaren dat doodgaan helemaal niet erg is maar eerder een bevrijding. hier wilde ik het even bij laten,ik hoor het wel als u geïnteresseerd bent. vriendelijke groet koos. Reageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving