aanmeld knop
dot

Familiesystemen

gezin.jpg
Elk familiesysteem is ook een lotsgemeenschap, die voortdurend op zoek is naar evenwicht en die verbonden is met een grondorde. Ieder lid heeft een eigen plek, zowel de levenden als de doden. Niemand mag worden buitengesloten, vergeten of niet geëerd. Anders voelt een familielid in een volgende generatie zich onbewust verantwoordelijk om dit te herstellen.

Niemand vergeten of buitensluiten

Een familielid dat vergeten,  buitengesloten of niet geliefd wordt leidt er toe, dat een familielid in een volgende generatie zich onbewust verantwoordelijk voelt om dit te compenseren. Dit is ook het geval bij het overlijden van een baby/kind waarna nog een kind geboren wordt. Dit nieuwgeboren kind voelt onbewust, dat het het gemis of verdriet moet opvangen of goedmaken met alle emotionele gevolgen van dien. Ook het op stapel zetten van een kind (dus een kind erbij nemen) om een relatie of huwelijk proberen te redden heeft hetzelfde effect voor het kind dat dan geboren wordt. Vanuit die verstrengeling met het systeem kan het eigen leven niet optimaal geleefd worden, Er ligt onbewust een donkere kant vanuit het verleden overheen.

 

Een familiegeheim

Bij het dragen van een familiegeheim (en het dus niet uitspreken ervan) blijft het geheim alle generaties zijn onbewuste negatieve effect hebben op de gezinsleden in het geheel. Het wordt onbewust gevoeld en vormt eigenlijk een muur tussen de familieleden, die niet weten wat er speelt maar het wel voelen. De emotionele band, die er op natuurlijke wijze had kunnen zijn komt in dit geval niet tot stand. Er kan wel liefde zijn tussen de familieleden, maar toch wordt gevoeld, dat er iets niet klopt.

 

Thema

Iemands persoonlijke thema is een motief voor een familieopstelling:

  • Waar loopt hij of zij tegenaan?
  • Wat wil deze persoon helder krijgen?
  • Wat is het verlangen en eigenlijke taak?
  • Waarom komt het thema steeds weer terug?

Door precies die plek in te nemen, die je toebehoort: de plek, horend bij de roots van je geboorteland. Als vrouw in de lijn van vrouwen, en natuurlijk ook de plaats als man in de lijn der mannen en eveneens als dochters van moeders en zoons van vaders, sta je sterker in je schoenen.

 

Rollenspel

Door het verplaatsen in de persoon waarom het thema gaat en dit uit te voeren, ontwikkel je besef van waar je thuis bent. Het geeft kracht en inzicht om in je leven te doen wat belangrijk voor je is. Je komt thuis. Soms zijn meerdere sessies nodig om inzicht te krijgen en bij elke sessie maakt pijn deel uit van het leven. Het resultaat mag er zijn en is natuurlijk zeer afhankelijk van een ervaren, goede trainer. 


Tags: familie, familieopstellingen, trainer, gezin, gezinsleden, familiegeheim, relaties
Bronnen: Uit eigen ervaring verteld, plazilla.com/elk-familiesysteem-is-een-lotsgemeenschap
Artikel geschreven door: 5sylvana7*.
Publicatie datum: 2013-04-11
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving