aanmeld knop
dot

Je innerlijke cijferlijst

Renaissance2.jpg
Een van de belangrijkste stappen naar meer kwaliteit in je leven is dat je inziet in hoeverre je bestaan wordt bepaald door hoe je jezelf ziet. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe je de beoordeling die je jezelf geeft, kunt overstijgen.

Als je inzicht wilt krijgen in de oorsprong van een gering gevoel van eigenwaarde en in de oorzaak van zelf ondermijning, moet je een mechanisme onderzoeken dat op jou en op elk mens in elke cultuur van toepassing is. 

 

Ontwikkeling van je zelfbeeld

Je ouders hebben je geleerd wat goed en verkeerd was, om ervoor te zorgen, dat je een aangepast lid van de maatschappij werd. Als je je goed gedroeg, kreeg je de goedkeuring van je ouders en werd je beloond met positieve aandacht.  Gedroeg je je slecht, dan stond je afkeuring te wachten en werd je gestraft met negatieve aandacht.  In een eerlijke wereld zouden dit eerlijke en consistente regels zijn. Maar er was iemand die, zonder uitzondering, elke misstap zag en vastlegde. Dat was jijzelf, en je doet het nog steeds.  En dat niet alleen: je hebt ook elke negatieve, haatdragende, bekrompen, afgunstige, rancuneuze of wrede gedachte die in je opkwam vastgelegd in je onderbewuste. En zo werd je gevoel voor eigenwaarde een moeilijke kwestie voor je. Er bestonden twee regels:

  • Als ik braaf ben word ik beloond
  • Als ik stout ben, word ik gestraft

Je ouders kwamen waarschijnlijk niet altijd met straf. Dus uiteindelijk straf je jezelf (soms de rest van je leven) met zelf ondermijnend gedrag of zelfvernietigend gedrag.  Voor hen die vinden dat ze het niet waard zijn om opgehemeld te worden, hebben roem en voorspoed een keerzijde.

 

Het zelfbeeld van beroemde mensen

Denk maar aan beroemdheden die zich overgeven aan bestraffend, zelfvernietigend gedrag.  Het is belangrijk om voor ogen te houden dat mensen, die roem vergaarden en succes oogstten, zonder tot zelfdestructie te vervallen, op zijn minst enkele van de volgende kenmerken of ervaringen hebben:

  • Er was iemand in het gezin, die hen koesterde als een mens met intrinsieke waarde, onafhankelijk van wat ze presteerden.
  • Zelfs als ze slecht behandeld werden, was er tenminste iemand, die naar hen luisterde (buiten het gezin)
  • Ze vinden dat ze succes verdiend hadden, omdat ze aan hun verplichtingen hadden voldaan, en wellicht omdat ze er ook dingen voor opgegeven hebben
  • Ze zien dingen in breder perspectief, door te relativeren en/of met humor te benaderen
  • Ze laten anderen concreet in hun rijkdom delen door geld te geven aan goede doelen of door zich in te zetten in iets waarin ze geloven

Tags: zelf ondermijning, zelfvernietiging, gevoel voor eigenwaarde, zelfbeeld, zelfvertrouwen, gezin, straf, beloning, opvoeding
Artikel geschreven door: 5sylvana7*.
Publicatie datum: 2013-04-19
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving