aanmeld knop
dot

Gevoel voor eigenwaarde is een zienswijze

logo-tekst.jpeg
Gevoel van eigenwaarde is geen ding maar een zienswijze. Ieder begint zijn leven met een natuurlijk en volledig intact gevoel van eigenwaarde. Wanneer je ouder wordt, ga je dienst doen als je eigen scheidsrechter en trek je steeds meer punten af. Je trekt punten af omdat je niet begrijpt hoe het leven en het leerproces in elkaar zit.

Je vergeet dat je een mens bent, die zich aan het oefenen is en dat het bij het leven hoort om fouten te maken, middelmatig te zijn, of even tekort te schieten in integriteit, het zijn geen onvergeeflijke zonden.

 

De hefboomwerking van eigenwaarde

Hieronder volgen enkele geheugensteuntjes die je kunnen helpen jezelf en je waarde wat hoger in te schatten. Wanneer je in dit licht en met mededogen naar je eigen leven kijkt, kun je met overgave je bestemming gaan vervullen. Dat begint met de twee volgende inzichten:

  • De eerste stap is, weten, dat je niet de enige bent.

We maken allemaal fouten, dat hoort bij het leven en bij het groeien. We hebben allemaal dingen gedaan, gezegd en gedacht waar we spijt van hebben. Onze waarde is niet afhankelijk van hoe perfect wij zijn.  Veel mensen vervallen in een vicieuze cirkel waarbij ze zichzelf onderuit halen: ze vertonen kwalijk gedrag dat tot een verminderd gevoel van eigenwaarde leidt, wat tot meer kwalijk gedrag leidt. Wanneer we ermee ophouden onze fouten zo streng te veroordelen, kunnen we er ook mee ophouden om als reactie opnieuw negatief gedrag te gaan vertonen.

  • Het tweede punt: Weet dat je je uiterste best gedaan hebt

Het tweede punt is dat je wat je ook deed, elke dag van je leven je uiterste best gedaan hebt. Neem dit pricipe eerst in overweging als je twijfelt, met betrekking tot je ouders of verzorgers; of ze nu aardig waren of je mishandelden, ze deden hun best. Als je het ziet in het licht van hun beperkingen, verwondingen, overtuigingen, angsten, normen, waarden en onlustgevoelens. Het beste wat ze te bieden hadden kan geweldig geweest zijn, of vreselijk, of ergens daartussenin.

 

Kijk anders naar jezelf

Ook jij hebt, al kon je vaak niet tippen aan je ideaalbeeld en al heb je fouten gemaakt, steeds het beste gedaan waartoe je op dat moment in staat was. Voorkom herhaling van je eigen fouten - of in gedachten - en vraag om vergeving ook als de bewuste persoon overleden is.


Tags: eigenwaarde, opvoeding, waarden en normen, gebrek aan eigenwaarde, zelfvertrouwen
Artikel geschreven door: 5sylvana7*.
Publicatie datum: 2013-04-20
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving