aanmeld knop
dot

De kern van het verouderingsproces

schedel.jpg
Wij verouderen doordat onze weefsels continu aan looiprocessen blootstaan, dat wil zeggen gelooid worden. Het verouderingsproces is dus vooral een scheikundig proces. Ook erfelijk bepaalde factoren in de chromosomen spelen een belangrijke rol en hormonale en andere invloeden.

Cross-linking, d.w.z. het aan elkaar vast gaan zitten van macro-moleculen is de belangrijkste oorzaak van biologisch verouderen.

 

Biologisch verouderen

De ene veroudert langzamer dan de ander. Men spreekt in dit verband over biologisch verouderen in vergelijking met het chronologisch ouder worden. Biologisch ouder worden bij mens en dier is bijna identiek aan chemisch verouderen. Biologisch verouderen berust grotendeels op chemisch verouderen ofwel cross-linking. Wat is mogelijk? Dat wil zeggen, in welke mate kunnen cross-linking processen in het lichaam geremd worden? Niemand weet het precies, theoretische berekeningen suggereren dat een mens behandeld met de ideale cross-linking remmers van de toekomst, in de praktijk de maximale leeftijd tot op heden van 113 jaar kan bereiken.

 

Chemische veroudering (cross-linking)

Chemische veroudering begint na het einde van de biologische groei, dat wil zeggen omstreeks het twintigste jaar. Een van de meest kwalijke gevolgen van cross-linking is de aderverkaling en dit proces begint, zoals na onderzoek is gebleken, al op het twintigste jaar. Het eerste stadium van aderverkalking begint als zogenaamde vette strepen, waarbij vettig materiaal in de slagaderwand achtergelaten wordt. Deze strepen worden tussen het 20-ste en 30-ste jaar geleidelijk groter en breiden zich over het hele slagaderlijke systeem in aantal uit. Het proces is onafhankelijk van dieet en berust op cross-linking, waarbij de vetafzetting een onvermijdelijk gevolg is van de chemische veroudering van macromoleculen in de vaatwand.

 

Vaatwand vetophoping

De vetophoping in de vaatwand komt in een stroomversnelling, waarbij de vette streep omgeven wordt door een soort littekenweefsel. Het is begrijpelijk dat de biologische verouderingsprocessen door een onvoldoende zuurstofvoorziening en afvalstoffen-afvoer van de weefsels en organen sterk versneld worden. De stofwisseling neemt af, de persoon krijgt (vaker) last van koude handen en voeten, de huid wordt rimpelig, slap, droog en dunner en het lichamelijk vermogen vermindert door de verzwakking van het hart. Ook het geheugen gaat achteruit. Kortom alle kenmerken van het ouder worden zullen door aderverkalking, het crosslink product, met de algemene verouderings-gevolgen, via de vicieuze cirkel, in een stroomversnelling worden gebracht. Naast cross-linking is het duidelijk, dat er bij het verouderen een verzwakking van het immunologisch afweersysteem en botontkalking plaatsvindt, evenals neurologische aftakelingsprocessen in de hersenen en zenuwbanen, vermindering van het gehoor- en gezichtsvermogen, grijs worden en haarverlies, spataderen, emotionele verzwakking, enzovoorts.

 

Het nut van verouderen

Toch heeft deze verzwakking op biologisch gebied een nuttig effect, namelijk, dat de mens geleid wordt naar het einde van het leven en er zich makkelijker bij neerlegt dan wanneer het einde nadert bij een biologische toestand van een jong en vitaal mens. Ook het bezinnen dat vaak samengaat met veroudering leidt de mens mentaal beter voorbereid tot het einde.


Tags: verouderingsproces, erfelijkheid, veroudering, cross-link, chemisch verouderen, sterven, vetophoping, aderverkalking, oud worden
Artikel geschreven door: 5sylvana7*.
Publicatie datum: 2013-04-24
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving