aanmeld knop
dot

Koning Willem-Alexander

dreamstime_xs_22551620.jpg
Op 30 april 2013 werd pins Willem Alexander officieel koning Willem Alexander. Zijn vrouw Maxima wordt dan koningin. Op 30 april 2013 trad ook koningin Beatrix officieel af als koningin van Nederland. Koning Willem Alexander zou de geschiedenis in kunnen gaan als Willem de 4e, maar hij wordt liever koning Willem Alexander genoemd.

Koning Willem-Alexander werd op 27 april 1967 in Utrecht geboren, en kreeg de naam prins Willem-Alexander Claus George Ferdinand Prins van Oranje, Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg.  Hij is de oudste zoon van koningin Beatrix en prins Claus van Amsberg en daarmee ligt zijn toekomstige koningschap in principe vast. Als toekomstige troonopvolger draagt hij officieel de titel Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje. Op 30 April 2013 is het dan eindelijk zover. Prins Willem-Alexander wordt tot koning gekroond. 30 April 2013 is meteen ook de laatste Koninginnedag die op die datum gevierd zal worden.

 

Koning Willem-Alexander

De nieuwe koning gaat regeren onder de naam koning Willem-Alexander. Feitelijk is hij koning Willem de 4e maar zelf wordt hij liever niet zo genoemd.

 

Geboorte

Prins Willem-Alexander werd op 27 april 1967, om 19.57 uur in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht geboren. De vlaggen gingen uit en kinderen kregen een vrije dag van school.
Zijn voornamen zijn:

 • Willem-Alexander
 • Claus.
 • George
 • Ferdinand (naar Ferdinand graaf von Bismarck, de beste vriend van prins Claus)

Gedoopt

De nieuwe prins werd op 2 september 1967 gedoopt in de Nederlandse Hervormde Kerk Sint Jacobskerk in Den Haag door ds. H. Kater.

 

Koningin Beatrix

De moeder van Willem-Alexander, prinses Beatrix werd in 1980 koningin van Nederland. Willem-Alexander groeide op in Lage Vuursche en bracht een groot deel van zijn jeugd door op Kasteel Drakensteyn.

 

 

Erg euk filmpje van prinses Beatrix, prins Claus en Willem-Alexander als baby, in de tuin van kasteel Drakensteyn.

 

Broers

Willem-Alexander kreeg nog 2 broers. Alle jongens groeiden zoveel mogelijk op als gewone jongemannen, hoewel er natuurlijk ook altijd aandacht is geweest voor hun positie als prinsen en het toekomstig koningschap van Willem-Alexander. De andere prinsen zijn:

 • Prins Johan Friso
 • Prins Constantijn

Jeugdjaren

De prinsen kregen een min of meer gewone jeugd, maar uiteraard waren zij in eerste instantie ook prins. Hij wonde op Kasteel Drakensteyn en ging naar de nieuwe Baarnse school en vervolgens naar het Baarnsch Lyceum en vanaf 1981 aan het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum te Den-Haag. Na het Lyceum begon hij aan zijn studie geschiedenis, en kwam als student regelmatig in het nieuws omdat hij net als alle studenten, van het studentenleven genoot.

 

Prins Pils

Prins PIls was de bijnaam van Willem-Alexander gedurende zijn studietijd, en het spreekt voor zich dat hij schijnbaar wel van een biertje hield. In die periode kwamen ook de vriendinnen. Met enkelen had hij een relatie, die al dan niet enige tijd standhield. De vriendinnen die door de pers werden opgemerkt waren:

 • Paulette Schröder
 • Yolande Adriaansens
 • Barbara Boomsma
 • Emily Bremers 

Toen Willem-Alexander 18 jaar was werd hij officieel Prins van Oranje. Hij trad toe in de Raad van State en ontving een uitkering uit de staatskas.

 

Elfstedentocht

Willem-Alexander heeft verschillende keren meegedaan aan grote sportevenementen, zoals het rijden van de Elfstedentocht in 1986 en hij liep de marathon van New York in 1992. Tijdens de olympische spelen in Atlanta in 1996 rende hij het hockeyveld op toen het Nederlandse meisjesteam brons gewonnen had. De Nederlandse pers zou de Nederlandse pers niet zijn als ze daarop niet elke keer weer wat te zeuren hadden. Men vond het niet gepast, terwijl het juist de leuke dingen zijn waarin Willem-Alexander een heel gewoon menselijke kant liet zien.

 

Huwelijk

Koning Willem-Alexander is getrouwd met prinses Maxima, zij kregen samen drie dochters:

 • Prinses Catharina-Amalia
 • Prinses Alexia
 • Prinses Ariane

Johan Friso

De broer van Willem-Alexander, prins Johan Friso werd op 17 februari 2012 door een skiongeluk te Lech bedolven onder sneeuw tijdens een lawine. Na lang reanimeren gaf zijn lichaam weer tekenen van leven. Sindsdien ligt hij helaas in coma. 19 november 2012 werd bekendgemaakt dat de prins soms blijk gaf van zeer gering bewustzijn (minimal consciousness). Maar of hij ooit uit coma zal ontwaken is een kwestie van hoop.


Tags: koning Willem Alexander, kroning, troonswisseling, koning willem de 4e, willem IV, Alex, Maxima, beatrix
Bronnen: wikipedia, youtube
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2013-04-24
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving