
Categorieen
- Gezondheid
- Financieel
- Elektronica
- Auto & vervoer
- Afvallen & dieet
- Reis & vakantie
- Internet & computer
- Wetenschap
- Relatie & liefde
- Hobby & werk
- Recepten
- Kunst & cultuur
- Huis & tuin
- Werkstuk/Essay/opstel
- Recensies
- Mijn eigen verhaal
- Sport
- Seksualiteit
- Zwangerschap
- Dier & natuur
- Verzorging & mode
- Opvoeding
- Feestdagen
- Overige
- Nieuws toen en nu
- Wonderlijk & bizar
- Verslaving


Verplaats jezelf in een ander

Tweet |
Happy met Yoga. Wil jij stap voor stap Yoga leren?
Zelf droogtrainen? Zo kun je spiermassa kweken. Voor vrouwen!
Droogtrainen voor mannen. Zo kun je biceps kweken!
Gedachten
Elk mens heeft gedachten. Elk moment van de dag neem je waar, trek je conclusies, heb je oordelen, of misschien zelf een gedachte zonder dat daar een andere gedachte bij aansluit. Neem als voorbeeld... Je loopt op straat, kijkt tegenover je en je ziet een persoon die bijvoorbeeld anders is gekleed dan de gemiddelde persoon. Hierbij kun je denken "Jeetje, wat heeft hij of zij nu aan?" of... "Goh, die denkt vast dat zij of hij opvalt". De extremere gedachten kunnen zijn "Wat een belachelijke outfit!". Dit zijn dagelijkse gedachten die een ieder zal herkennen en vaak stopt het dan ook bij die gedachte. Wat als je wél iets zou doen hiermee? Dit kan alle kanten op en in dit artikel houden we het bij het voorbeeld van de klederdracht van die ander.
Feedback
In de zojuist beschreven gedachten kun je 2 dingen doen.
- Je doet iets
- je doet niets
Als je niets doet, gebeurd er ook niets, maar wil je de betreffende persoon aanspreken, dan heet dit "feedback geven". Alvorens je feedback geeft, verplaats jezelf dan eerst in de ander. Feedback geven kan over allerlei dingen gaan, sterker nog, we doen het elke dag. Het volgende onderwerp beschrijft hoe je jezelf kunt verplaatsen in een ander persoon.
Verplaatsen, kijk in de spiegel
Stel je voor... Jij bent die persoon die een andere klederdracht heeft dan de gemiddelde persoon. Wat doet dit met jou?
- Je voelt je prettig en geef niets om wat een ander er van vindt.
- Je vindt het leuk je anders te kleden, omdat je hiermee aandacht krijgt.
- Je denkt er niet bij na en hebt gewoon iets aangetrokken dat in je kast lag.
Zo kunnen we nog veel verder doorgaan. Dit zijn voorbeelden over hoe die ander zou kunnen denken. Je stelt je dus voor dat jij die persoon bent en in de spiegel kijkt. Veel mensen zien dit als een vorm van psychologie, of denkwijze, en dat is het natuurlijk ook. De volgende vraag die je jezelf stelt is dan.. Wat zou ik er van vinden als iemand me aanspreekt op mijn klederdracht? We denken dan vaak dat dit een negatieve reactie zal opleveren, maar dit hoeft zeker niet het geval te zijn. Feedback kan namelijk ook positief zijn! Bijvoorbeeld "Goh, wat heeft u een leuke aparte klederdracht!". Daarmee kun je je feedback, d.m.v. het verplaatsen in de ander, doortrekken.
Voorbeeld:
- Jij: "Goh, wat heeft heeft u een leuke stijl van klederdracht!"
- Ander: "Dankuwel"
- Jij: "Graag gedaan, u zou er eventueel voor kunnen kiezen om er een ander sjaaltje bij te doen".
- Ander: "Wat had u in gedachte?"
Op die manier geef je feedback, maar heb je je vooral in de andere persoon verplaatst. Doe je dit niet, dan heeft dit vaak een negatieve uitwerking.
Wanneer wel, wanneer niet?
Soms is het beter om de gedachten die ik heb beschreven in het eerste onderwerp als gedachte te houden en er niets mee te doen. Dit voorbeeld van andere klederdracht is één van die voorbeelden. Je vormt een mening, misschien wel een vooroordeel, direct zonder je te verplaatsen in de ander.
Indien dit negatief is, hou het dan vooral bij gedachten en doe er niets mee.
Werkomgeving
In een werkomgeving is dit vaak anders. Je ziet dat een collega iets doet wat juist wel of niet door de beugel kan. Verplaats jezelf dan in de collega en probeer je te realiseren waarom die collega hetgeen dat hij of zij doet wat hij of zij doet. Ook dan kun je er weer voor kiezen om wél of geen feedback te geven terwijl je je hebt verplaatst in die persoon.
Tot slot
Er zijn tal van situaties te noemen waarbij je jezelf verplaatst in iemand en op welke manier je dit doet. Sterker nog, ik zou er een boek over kunnen schrijven. Wil je meer weten over jezelf verplaatsen in anderen? Blijf dan mijn artikelen volgen, waarbij je wellicht voorbeelden tegenkomt die je zelf goed kunt gebruiken! Voor nu wens ik je alvast prettige gedachtenwisselingen en verplaatsingen in anderen. Doe er je eigen voordeel mee.
Publicatie datum: 2013-04-29
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!

Reacties
