aanmeld knop
dot

Christelijke feesten en hun betekenis

logo-tekst.jpeg
In onze huidige maatschappij is er steeds minder ruimte voor het christelijke geloof en de beleving daarvan. Als er een christelijk feest is denken we vaak aan lekker eten of even vrij van school of werk. Vaak weten we de betekenis van het betreffende christelijke feest niet meer. Daarom hieronder een overzicht van de belangrijkste christelijke feesten.

In het christendom zijn er veel belangrijke gebeurtenissen geweest, veel van deze gebeurtenissen gaan redelijk onopgemerkt voorbij. Echter zijn er een aantal belangrijke gebeurtenissen geweest die fundamenteel zijn voor het christendom van vroeger en nu. deze feesten zijn zelfs zo belangrijk dat ze al eeuwen een eigen feest hebben. De drie belangrijkste feesten voor de betekenis van het christendom zijn:

  1. Kerstmis
  2. Pasen
  3. Pinksteren

Kerstmis is voor veel mensen het belangrijkste feest van het jaar. Hierbij wordt er vakantie gevierd, lekker gegeten, gedronken, mooie muziek geluisterd. Kortom, voor veel mensen betekent Kerstmis het feest van bij elkaar zijn en gezelligheid

 

Voor christenen echter, ligt dit heel anders. Hierbij is het eten, en de gezelligheid niet het belangrijkste (wat natuurlijk absoluut niet onbelangrijk is), maar de essentie voor christenen in deze tijd is de geboorte van Jezus Christus. Christenen geloven namelijk dat Jezus de redder van de wereld is en dat God door middel  van Jezus mens is geworden. Dat is voor christenen de kern van Kerstmis.

 

Pasen

Dan is er natuurlijk nog Pasen. Pasen is voor christenen het belangrijkste feest van het geloofsjaar. Met Pasen wordt door de christenen de dood en de opstanding van Jezus Christus herdacht. Uiteraard is deze gebeurtenis zeer moeilijk te begrijpen. Toch is dit de kern van het christelijke geloof. In het volgende artikel zal ik hier meer aandacht aan besteden.

 

Pinksteren

Pinksteren is misschien wel het onbekendste feest van de drie bovengenoemde feesten. Met het feest van Pinksteren wordt de Paastijd afgesloten. Pinksteren valt precies vijftig dagen na Pasen. Met Pinksteren wordt - volgens de christelijke overlevering - de Heilige Geest door de Heer gestuurd als helper voor de leerlingen van Jezus om het geloof te verkondigen (nadat Jezus met hemelvaart al in de hemel opgenomen werd.) De Heilige geest daalde neer in de vorm van vuur. hiermee wordt bedoeld dat de leerlingen van Jezus het spreekwoordelijke vuur kregen om te spreken over het geloof.

 

De in dit artikel beschreven feesten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en fundamenteel voor het christelijke geloof. Zonder deze gebeurtenissen heeft christelijke geloof geen meerwaarde. 

 

In mijn volgende artikelen zal ik dieper en uitgebreider op de feesten zelf ingaan.


Tags: Christelijke feestdagen, pasen, pinksteren, kerstmis, kerst, christen, christelijk
Bronnen: De Bijbel, katechismus van de Katholieke Kerk
Artikel geschreven door: alex-2.
Publicatie datum: 2013-05-09
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving