aanmeld knop
dot

RSI, rugklachten en nekklachten

rugpijn.jpg
Iedereen weet inmiddels dat RSI een vervelende maar vooral ook complexe aandoening is die vele oorzaken kent. Op de werkvloer kan het ontwerp van de werkplek een oorzaak zijn. Een goed verstelbaar bureau alleen is niet voldoende om RSI te voorkomen, werknemers moeten goed worden voorgelicht en getraind om de kans om RSI op te lopen ook echt te verkleinen.

Ook rugklachten zijn een groot probleem. Het is haast niet te schatten maar we weten dat er elk jaar vele mensen thuis zitten (of liggen) met een pijnlijke rug. Niet al deze klachten zijn toe te dichten aan een slechte werkplek, maar slechte bureaustoelen en niet verstelbare bureautafels zijn wel degelijk van invloed. Mensen zijn niet gemaakt om lang te blijven zitten dus dient de werkgever hier wel degelijk aandacht aan te schenken.

 

RSI en rugklachten voorkomen

  • Wat is van belang om bovenstaande klachten zoveel mogelijk te voorkomen? In eerste instantie moet de werknemer voldoende kunnen bewegen en variëren. Bureaustoelen moeten bv bewegingsvrijheid bieden. Overweeg eens om een stahulp aan te schaffen of anders een zadelkruk.
  • In tweede instantie moeten bureaustoelen goed instelbaar zijn om voldoende, en de juiste ondersteuning te kunnen bieden.
  • Ten derde dient het werkblad van de werkplek in hoogte instelbaar te zijn zodat iedere persoon op de juiste hoogte kan werken. Pijnlijke polsen kunnen op deze manier eenvoudig worden voorkomen. Vaak schrikt de werkgever van de aanschafprijs om dat deze over het algemeen een stuk hoger ligt dan een bureau op vaste hoogte. Echter realiseren steeds meer mensen zich ook dat het een investering is die zich snel terugverdient (reken maar uit wat een werknemer kost die thuis zit).

Voorlichting tegen RSI en rugklachten

Als bovenstaande zaken in orde zijn is het belangrijk om de werknemers goed voor te lichten. Zij zijn immers zelf verantwoordelijk voor het aannemen van een juiste werkhouding. Meestal is herhaling van de voorlichting noodzakelijk omdat mensen nu eenmaal gewoontedieren zijn en het moeilijk is om een slechte houding af te leren.

 

Rugklachten voorkomen op kantoor

Wanneer het gaat om de kantoorinrichting wil het oog ook wat en designers hebben dan ook de neiging om bureaustoelen of bureautafels en dergelijk te ontwerpen waarbij meer gekeken is naar uitstraling en minder naar de ergonomische kant van het product. Daar komt nog bij dat bedrijven vaak een voorkeur hebben voor een bepaalde kantoorinrichter of zelfs een bepaald merk of model. Tel daar bij op dat ook de kantoorinrichtingsbranche onderhevig is aan trends en mode en je staat voor een moeilijke keuze.

 

Gezondheid van personeel

Het is dan ook erg belangrijk dat de werkgever bij aanschaf van kantoormeubelen of bureaustoelen bovenal rekening houdt met de gezondheid van de medewerkers en de verschillende werkzaamheden die zij uitvoeren, om rugklachten, nekklachten en RSI te voorkomen.


Tags: rsi, nekpijn, rugklachten, stahulp, zadelkrukken, werk, pijnklachten, rug, zadelkruk
Artikel geschreven door: Moonen Import Export.
Publicatie datum: 2013-05-13
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving