aanmeld knop
dot

Ontslag volgens de kantonrechtersformule

dreamstime_xs_24667193.jpg
In deze tijd van economische crisis krijgen veel werknemers te maken met de kantonrechtersformules. Voor velen is het nog onduidelijk wat dit precies inhoud en betekent voor zijn/haar economische situatie na het ontslag. Op basis van de kantonrechtersformules wordt bepaald of er een ontslagvergoeding aan de werknemer wordt toegekend. Daarnaast is de kantonrechtersformule bepalend voor de hoogte van deze ontslagvergoeding.

Hoe werkt het?

De kantonrechtersformule is opgesteld omdat er in het verleden veel verschillen waren in de hoogte van de vergoedingen, er was een wens voor meer duidelijkheid en uniformiteit. Daardoor hebben verschillende kantonrechters gezamenlijk een formule opgesteld die ook wel de ABC formule wordt genoemd.

 

Wat is de ABC formule?

Men kijkt naar de volgende zaken:

 • Aantal gewogen dienstjaren
 • Beloning per maand
 • Correctiefactor

3 factoren

Bij de berekening van de ontslagvergoeding met behulp van de kantonrechtersformule worden dus drie factoren meegewogen:

 • Aantal gewogen dienstjaren
 • Beloning per maand
 • Correctiefactor

De ontslagvergoeding wordt dus als volgt berekend: A x B x C = de hoogte van de ontslagvergoeding.

Ontslagvergoeding, hoeveel?

Het aantal gewogen dienstjaren varieert per leeftijdsklasse, hoe ouder de werknemer, hoe vaker de jaren meetellen. Bij de beloning per maand is het maandsalaris het uitgangspunt, hierbij hoort:

 • het vaste bruto maandsalaris
 • 13e maand
 • structureel overwerk
 • vakantiegeld
 • structurele winstdeling.

De correctiefactor is een variabele factor die gebruikt wordt bij bijzondere omstandigheden. Bij normale omstandigheden is deze factor 1.

 

Ontslagvergoeding

Theoretisch gezien kan zowel werkgever als werknemer een verzoek doen bij de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden, hiervoor moet wel een geldige reden zijn. In de praktijk blijkt dat het verzoek meestal vanuit de werkgever vandaan komt. Als het verzoek wordt gehonoreerd, dan wordt er aan de werknemer een ontslagvergoeding toegekend. Deze vergoeding, bepaald door de kantonrechtersformule, is de werkgever verschuldigd aan de werknemer.


Tags: ontslagvergoeding, kantonrechtersformule, kantonrecht, ontslagvergoeding, ontslagen, solliciteren
Artikel geschreven door: frederique.
Publicatie datum: 2013-05-16
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving