aanmeld knop
dot

Kinderen veilig in de auto vervoeren

logo-tekst.jpeg
Kinderen in de auto moeten zo veilig mogelijk vervoerd worden. Maar wat zijn de regels dan? Wanneer heeft u kinderzitjes nodig en waarop moet u letten? Kinderen moeten altijd een autogordel om, maar het hangt van hun lengte af of u er ook nog een kinderzitje of stoelverhoging bij nodig heeft.

Kinderen die kleiner zijn dan 1.35 m moeten in een goedgekeurd kinderzitje worden vervoerd. Kinderen die groter zijn dan 1.35 meter moeten altijd een autogordel om, maar hoeven geen verplicht autozitje meer te gebruiken. Het autozitje moet altijd een goedgekeurd autozitje zijn, zoals bijvoorbeeld de bekende Maxi Cosi. U kunt deze autostoeltjes bijvoorbeeld verkrijgen bij warenhuizen.

 

Maxi Cosi voor baby en kind

De Maxi Cosi is een zeer bekend merk als het aankomt voor het veilig vervoeren van baby's en kinderen, per auto. Voor de allerkleinsten is de Maxi-Cosi een soort hol bedje, waarin de baby vastgezet wordt met een stevige gordel. De nek en de rug zijn zo optimaal beschermd. De Maxi-Cosi wordt vastgezet met een autogordel in de auto. Meestal valt de baby al snel in slaap als het in de Maxi-Cosi vervoerd wordt. Baby's kunnen na de rit gewoon in de Maxi-Cosi blijven slapen aangezien u het bed aan het stevige hengel van kusstof, uit de auto kunt tillen. Vaak zelfs vastzetten op een onderstel met wieltjes waardoor het zitje als kinderwagen gebruikt kan worden.

 

Airbags

Meestal;is het veiliger om kinderen tegen de rijrichting in te vervoeren, maar niet als ervoor airbags kunnen opengaan. Dan is het juist gevaarlijk voor het kind om het tegen de rijrichting in te vervoeren. Zolang kinderen nog erg klein zijn en in autozitjes zitten, is het mogelijk om de kleintjes tegen de rijrichting in, te vervoeren. Vooral baby's kunt u op die manier vervoeren in een zitje. De airbag moet dan wel uitgeschakeld zijn of als er geen airbags zijn is het prima. Heeft de auto wel airbags dan kunt u de kleintjes dus beter niet tegen de rijrichting in vervoeren. Kinderen tot 12 jaar kunnen beter niet bij een ingeschakelde airbag geplaatst worden. Zet de autostoel anders zo ver mogelijk naar achteren om te zware druk van de airbag (bij een botsing) te voorkomen. Zitjes en stoeltjes en verhoging en dergelijke moeten altijd voldoen aan de Europese veiligheidseisen.

 

Kind in de auto vervoeren, voor of achter?

Men zegt wel eens dat achterin zitten veiliger is dan voorin. Volgens de website van de rijksoverheid is dat niet het geval. Kinderen zitten wel het veiligste in autozitjes als ze heel klein zijn, en als ze ouder zijn moet de autogordel om. Ook zitting verhogers kunnen nodig zijn als kinderen eenmaal in de gordel mogen zonder zitje (vanaf lichaamslengte 1.35 meter)

 

Gordelverlenger, mag dat?

Bij kinderzitjes zijn gordelverlengers niet toegestaan.

 

Autogordels, ja of nee?

Autogordels hebben al heel wat mensenlevens gered. Autogordels zijn verplicht. Gordelgeleiders of gordelverlengers zijn vaak verboden. Informeer de voorwaarden bij de aankoop of lees de bijsluiter als die erbij zit, voor de aanschaf.

 

Buitenland

In het buitenland kunnen andere regels gelden dan in ons land. Soms moeten kinderen kleiner dan 1.50 meter een autozitje gebruiken. U kunt dit informeren bij het reusbureau waar u bijvoorbeeld een reis boekt. Anders vindt u hier meer over op internet. Ook bij de ANWB kan u informatie verkrijgen over dergelijke zaken.


Tags: kinderzitje, auto, veiliheid, Maxi Cosy, kinderzitjes
Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2013-05-23
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving