aanmeld knop
dot

Hooikoorts verschijnselen en behandeling

niezen.jpg
Hooikoorts komt veel voor. Het kenmerkt zich door niezen, kriebels in de neus en-of luchtwegen, soms ook rode ogen. Hooikoorts is feitelijk een allergische reactie op stuifmeel van planten, bloemen, bomen en grassoorten. Iemand met hooikoorts reageert heftig op pollen en stuifmeel. Meestal is er sprake van veel niezen, kriebelhoest, loopneus maar ook rode ogen, dikke ogen en koorts kunnen optrede. Wat kan je tegen hooikoorts doen? Tips!

Hooikoorts herkennen en behandeling. Niezen, hoesten, verstopte neus, branderige keel, koorts, opgezwollen ogen en slijmvliezen… Hooikoorts kan allerlei allergische reacties veroorzaken waardoor je je erg onplezierig voelt.  Niet iedereen heeft last in dezelfde periode van hooikoorts. Dat komt omdat niet iedereen met hooikoorts allergisch is voor dezelfde typen bloeiende planten. Bomen bloeien bijvoorbeeld al vroeg in het seizoen, en als je allergisch voor stuifmeel van bomen bent, zal je dus ook vroeg in het seizoen al lopen hoesten en niezen. In februari en maart is er al stuifmeel van bomen in te lucht. Vooral op dagen met wat wind, en op droge dagen, kan het stuifmeel zich gemakkelijk verplaatsen. Als je voor alle planten en bomen allergisch bent, dan kan je maandenlang last hebben van hooikoorts. Wilgen bloeien bijvoorbeeld al in maart, terwijl brandnetel pas in juni begint te bloeien, maar de Hazelaar bloeit juist weer vroeg, al vanaf februari.

 

Wat kan je doen tegen hooikoorts?

Hooikoorts kan (nog) niet genezen maar wel goed behandeld/onderdrukt worden. Erg populair is bijvoorbeeld een neusspray tegen allergieeen. Hooikoorts kan het beste worden vastgesteld door je huisarts. Heb je dus klachten die er op lijken, maak dan altijd eerst een afspraak met de huisarts.

 

Waardoor ontstaat hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel en pollen van bomen, planten en bloemen.  Je lichaam heeft antistoffen tegen die zaken maar het afweersysteem van mensen met hooikoorts reageert heftiger dan anderen.

 

Wanneer?

In de maanden mei en juni hebben de meeste hooikoorts-patiënten last van hooikoorts. Er zijn dan veel planten en bomen die bloeien en hun stuifmeel komt volop in de lucht terecht.  Zonnig weer met een beetje wind is ideaal. Door middel van tests kan worden vastgesteld of je hooikoorts hebt en waardoor het veroorzaakt wordt.

 

Tips

 • Ramen en deuren gesloten houden, omdat de kleine deeltjes van stuifmeel gemakkelijk naar binnen waaien
 • Aan zee heb je minder last omdat daar minder stuifmeel n de lucht zit
 • Een zonnebril dragen geeft wat minder prikkels en helpt dus iets
 • Vraag aan je huisarts of je medicatie tegen hooikoorts mag gebruiken

Bomen en planten die voor veel stuifmeel zorgen

Niet elke plant is even lastig voor hooikoorts-patiënten.  Bomen en planten die veel stuifmeel  en hooikoorts veroorzaken, zijn:

 • Berk  - april/mei/juni
 • Beemdgras – mei/juni/juli/augustus
 • Brandnetel – juni/juli/augustus
 • Els – februari/maart
 • Gras – mei/juni/juli/augustus
 • Hazelaar – februari/maart
 • Vossenstaart – mei/juni
 • Weegbree – mei/juni/juli/augustus
 • Wilg – maart/april/mei/juni

Tags: hooikoorts, verschijnselen, behandeling, allergie, niezen, verstopte neus, pollen,
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2013-05-25
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving