aanmeld knop
dot

Dure wegwerpmaatschappij?

logo-tekst.jpeg
Ging vroeger een tv 25 jaar mee, worden deze nu om de 4 á 5 jaar vervangen ongeacht de staat van het toestel. Dit gebeurt nog in sterkere mate met het "mobieltje", die gaat er na één of zeker twee jaar al uit. Is dit wel zo nodig of houden we hiermee alleen de telefoon fabrikanten in stand?
ComputerComputer

Dure wegwerpmaatschappij. Ik ben beslist geen geitenwollen sokken dragende activist, maar houden bedrijven als Apple, maar ook Samsung en andere telefoon bouwers de dure wegwerpmaatschappij in stand? Ze hebben het wel slim aangepakt door de echte believers en followers zover te krijgen dat ze bij elke presentatie van een vernieuwd product al aan het warmlopen zijn om zo snel mogelijk het eerste exemplaar te kunnen bemachtigen.

Het gaat hierbij niet over een dingetje van een paar Euro maar het gaat om een daadwerkelijk substantieel bedrag dat je er een goedkope tweedehands auto van zou kunnen kopen.

Oude smartphone

Gooit men dan het oude apparaat zomaar weg? Gelukkig doet men dat in de regel niet, de oude smartphones zijn natuurlijk nog uitstekend te gebruiken en in de winkels worden de voorgaande types nog altijd volop verkocht mede doordat de voorraden nog op moeten en de combinatie van een goedkopere (oudere) telefoon met abonnement de klant vaak toch zover krijgt om toch maar het oudere type erbij te nemen wat, met een beetje goeie hoop voor de fabrikant, een nieuwe volger te hebben gescoord die straks toch weer het allernieuwste model gaan aanschaffen. Zo is het cirkeltje weer rond.

Accessoires smartphones

Nogmaals voor mij maakt het niet uit, maar het is toch apart dat het apparaat waarvan men zoveel plezier heeft gehad het afgelopen jaar zomaar weer omgeruild wordt voor een nieuwer en nog uitgebreidere exemplaar. Persoonlijk ben ik pas na een half jaar helemaal “één” met de smartphone en om hem daarna na een half jaar weer om te ruilen voor een ander vindt ik zelf zonde. Er wordt wel het één en ander in gang gehouden, de hele rond de smartphones hangende industrie en de duizenden webwinkels over de hele wereld varen er wel bij. Artikelen zoals iPhone en Samsung accessoires of welk ander merk dan ook zijn haast niet aan te slepen. Net zo makkelijk dat men een smartphone “afdankt” verwisselt men van het uiterlijk van de telefoon. Van een enigszins noodzakelijk bescherming is deze industrie uitgegroeid naar een personalisering van de smartphone door middel van allerlei type en kleuren iPhone hoesjes en covers en de typische Samsung etuis, die je tegenwoordig ook zelf kunt ontwerpen.

Hoesjes en covers

Terugkomend op de wegwerpmaatschappij, al deze hoesjes en covers verdwijnen, na aanschaf van een nieuwe smartphone, zomaar ergens in een la en belanden later zonder pardon in de prullenbak. Natuurlijk is dat zonde want vaak passen de oude hoesjes of covers niet meer op de nieuwe aangekochte smartphone en wil men de smartphone toch weer een eigen “gezicht” geven. Ook de nieuwe bezitters van de tweede hands telefoons willen graag meedoen met de race van vernieuwing en kopen weer hun eigen smartphone bescherming. Zo blijft het balletje draaien voor de accessoires verkopers, een kabeltje, cover, hoesje of ander randapparatuur doen bij hen de kassa rinkelen en op deze manier hebben er vele een belegde boterham van en de economie vaart er wel bij.

Is het dan verkeert om deze wegwerpmaatschappij in stand te houden? Naar mijn mening is er voor beide kanten wel wat te zeggen, natuurlijk is het zonde om zulke hightech apparaten al na één jaar af te danken, alhoewel de meeste een tweede leven krijgen. De ontwikkeling staat niet stil zodat de smartphone toch iedere keer weer een flinke update krijgen, het is voor de fabrikanten van smartphones een dag taak en een soort spelletje om maar iedere keer alles nét even beter te maken dan het voorgaande model, en nét genoeg om toch een reden te geven om een nieuwe aan te schaffen. En het allerbelangrijkst is dat HUN telefoon wordt aangeschaft en niet die van de concurrent.

Wat is de conclusie die we hieruit kunnen trekken? Het is duidelijk dat er heel veel mensen zijn die hier goed aan verdienen, bovenaan de fabrikanten die jaarlijks miljarden opstrijken maar zeker ook de telefoon maatschappijen met daar achteraan de toeleveringsbedrijven en fabrikanten van de accessoires. Als laatste zijn het de verkopers van de accessoires die ook een graantje meepikken. Het steeds vernieuwen en veranderen van het product lijdt wel tot een wegwerpmaatschappij maar houdt de economie wel op gang, het laat daarom de keuze vrij om te beslissen wat het beste is of zou zijn. Ik zelf zal daar geen beslissing of uitsluitsel over kunnen en willen geven, het is aan de lezer van dit artikel om zijn eigen conclusie te trekken of het nu wel écht zo nodig is om elk jaar een nieuwe telefoon aan te schaffen. Dus een nieuwe smartphone of toch nog even de oude? Het is aan u.


Tags: smartphone, IPhone hoesje, cover, wegwerp maatschappij, Apple
GamesGamesArtikel geschreven door: aanbiedingenshop.com.
Publicatie datum: 2013-05-29
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving