aanmeld knop
dot

Mondmasker. Heeft een mondmasker nut?

niezen.jpg
Griep, verkoudheid, luchtwegontstekingen, of zelfs Mexicaanse griep, vogelgriep of Sars. Virussen verspreiden ziektes waar we liever niet mee besmet raken. Denk bijvoorbeeld eens aan griepvirussen die van kwaad tot erger kunnen leiden en levensbedreigende longontsteking kunnen veroorzaken. Griepepidemie├źn hebben in het verleden aan miljoenen mensen het leven gekost. Wat doen mensen tegenwoordig om niet besmet te raken? Corona veroorzaakt Covid-19 en in 2020 werd het een pandemie.

Virussen verspreiden zich snel en gemakkelijk. Van mens tot mens maar soms ook van dier op mens. Vaak zijn de virussen niet gevaarlijk en reageert ons lichaam goed met antistoffen die het virus te lijf gaan. Virussen kunnen echter ook muteren, om het afweersysteem te overleven. Ook kunnen virussen soms zo muteren dat ze van dier op mens kunnen worden overgebracht.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vogelgriep of varkensgriep. Soms is een virus nieuw voor mensen of dieren. Corona is geen nieuw virus, er zijn zelfs erg veel Coronavirussen. Het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt was wel nieuw. Daarom raakten regeringen wereldwijd in paniek. In verhouding tot andere pandemieen bleef het doental laag door vele maatregelen. Hoe gevaarlijk Covid-19 achteraf geweest is, weten we misschien pas over een paar jaar. Het is namelijk moeilijk om op Corona te testen. de testen die gebruikt wordne in 2020 tonen niet 100% zeker aan of iemand besmet is met dit virus.

 

Hoe verspreiden virussen zich?

Virussen komen terecht op handen, op deurknoppen, tafels, kranen, andere voorwerpen. Daar worden ze eenvoudig weer overgenomen door andere mensen die de voorwerpen aanraken, of door het schudden van handen, of hoesten in elkaars nabijheid, enzovoorts. Zo ontstaan snel epidemieën. Ieder jaar zie je een griepgolf. De griep wordt veroorzaakt door verschillende soorten griepvirussen die ook regelmatig muteren. Via kantoren, openbaar vervoer, scholen en bijeenkomsten van mensen, kunnen virussen zich heel snel verspreiden.  Virussen verspreiden zich ook gemakkelijk via de lucht, en dan kan een virus zich door niezen en hoesten, of gewoon door in elkaars buurt te staan en in en uit te ademen, snel verspreiden en overgebracht worden op anderen. Epidemieën worden het snelst verspreid op plaatsen waar veel mensen bij elkaar wonen, zoals bijvoorbeeld in grote steden waar mensen elkaar voortdurend tegenkomen, in winkels, openbaar vervoer, markten, openbare gebouwen, scholen en kantoren, ziekenhuizen, wachtkamers (waar juist veel zieken zitten), enzovoorts.

 

Wat kunnen mensen doen om kans besmetting te verkleinen?

Ten eerste is het gedrag van groot belang. Om verspreiding van besmettelijke ziektes zoveel mogelijk te beperken, helpen de volgende zaken:

 • regelmatig handen wassen met antibacteriële zeep
 • indien nodig handen met handalcohol
 • mensenmassa's en openbare gelegenheden vermijden
 • tafels, deurknoppen en kranen e.d., regelmatig schoonmaken
 • zieke mensen niet bezoeken
 • zieke personen thuishouden
 • Hand of papierenzakdoek voor de mond houden bij niezen en hoesten
 • papieren zakdoekjes gebruiken
 • gezond eten met voldoende groente en fruit
 • regelmatig bewegen
 • woon- en werkruimtes regelmatig ventileren
 • instructies overheid opvolgen

Hulpmidddelen

Er wordt naar hulpmiddelen gegrepen bij de uitbraak (of de kans op uitbraak) van epidemieën. Zoals

 • Mondmasker
 • Anti virus zoals, Tamiflu (bijvoorbeeld bij gevaarlijke griepepidemieën) of andere virusremmers.

Corona en hydrochychloroqine

Het middel hysrochychloroqine ter behandeling van Covid-19 is omstreden sinds de Amerikaanse president Trump positief sprak over het middel. Dit lag erg gevoellig en maakte veel mensen kwaad. Daardoor werd het maandnelang niet voorgeschreven als behandeling van Covid-19 en een Nederlandse huisarts die zeer positief wa sover het middel in combinatie met zink, werd zelfs verboden zelf te bepalen of hij deze therapie aan patienten wilde voorschrijven. pas in oktober 2020 bleek uit onderzoek dat de Nederlandse huisarts toch gelijk had. Mensen die pas kort besmet zijn met Corona herstellen namelijk vaak sneller als zij de betreffende therapie krijgen voorgeschreven. 

 

Mondmaskers, helpen die bij virussen?

Mondmaskers die goed aansluiten op het gelaat, verkleinen de kans op inademing van kleine deeltjes in de lucht, en dus ook de kans op besmetting met een virus. Virussen zijn echter heel klein en kunnen dus gemakkelijk terechtkomen op allerlei plaatsen. waardoor besmetting dus toch kan plaatsvinden. Vooral bij niet-medische mondmaskers is de kans op besmetting nog erg groot.  Dergelijke mondmaskers worden normaal gesproken vooral preventief gebruikt bij:

 • voorkomen van inademing stofdeeltjes
 • voorkomen van inademen gas (zeer goed sluitende mondmaskers in de bouw) 
 • bij ernstige luchtverontreiniging waar smog heerst
 • bij epidemieën of besmettelijke ziektes (medische mondkapjes worden gedragen door artsen en verplegend personeel in ziekenhuizen)
 • burgers die verplicht zijn niet-medische te dragen als maatregel

Dit artikel is met zorg samengesteld, maar bij medische klachten of behoefte aan informatie van medische aard, waaronder ook preventieve maatregelen, kunt u het beste met een arts overleggen.


Tags: mondmasker, griep, epidemie, griepepidemie, mondmaskers, sars, vogelgriep
Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2013-05-31
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving