aanmeld knop
dot

Spataders, wat nu?

artsen.jpg
Spataders of spataderen zijn aders die wijder geworden zijn. Hierdoor zijn ze vaak zichtbaar onder de huid, als paarsblauwe dikke lijnen. Spataders kunnen ook pijn doen, of gevoelig zijn. Spataders ontstaan door druk, Bekende spataders zijn bijvoorbeeld ook aambeien.

Bij spataders denken we vaak aan spataderen in de benen. Toch komen ze niet alleen in de benen voor. De benen zijn echter wel extra kwetsbaar voor het ontstaan van spataderen. Met name bij veel staan. Aanleg speelt ook een rol, maar in bepaald beroepsgroepen komen de aderen als spataderen vaker voor, bijvoorbeeld bij winkelpersoneel, kappers, mensen die achter de bar staan. Beroepen waarbij je veel moet stilstaan dus. Maar aanleg voor spataders is ook erfelijk. De een krijgt het eerder en vaker dan de ander. Ook komen spataderen vaker voor tijdens de zwangerschap.

 

Hoe ontstaan spataders?

De aderen in de benen vullen zich continu met bloed en bij veel staan, zal de bloeddruk in de aderen in de benen omhoog gaan. Omdat de druk van het bloed wat terug gepompt wordt naar het hart lager is, wordt

de druk in de aderen van de benen steeds sterker. Op den duur rekken de aderen daardoor uit. IN de aderen zitten klepjes die het bloed tegenhouden zodat het niet terugstroomt, die klepjes kunnen op den duur ook gaan lekken door de druk in de aderen. Spataderen komen regelmatig voor in:

  • de benen
  • de slokdarm
  • balzak/scrotum
  • anus (aambeien)

Behandeling

Spataders worden lang niet altijd weggehaald of behandeld. Veelal wordt er gebruik gemaakt van elastische kousen de de aderen ondersteunen door middel van druk. Ook homeopathische middelen zoals: Aesculaforce van dokter Vogel wordt door mensen met spataderen vaak gekozen. 

 

Als spataderen wel in het ziekenhuis behandeld worden is het vaak omdat de patiënt de spataders lelijk vindt of omdat ze soms wel pijnlijk kunnen zijn. Er kan dan gekozen worden voor:

  • inspuiten
  • laserbehandeling
  • foamsclerose
  • operatief verwijderen
  • radiofrequentie-energie behandeling via katheter

Endovasculair = waarbij de ader van binnenuit wordt dicht geschroeid.

 

Spataderen voorkomen?

Lopen is essentieel. de spieren in de kuiten zijn namelijk zo gebouwd dat ze het bloed in de aderen van de benen wegduwen, waardoor de druk in de aderen afneemt tijdens lopen. Wandelen is bijvoorbeeld prima tegen spataderen.

 

Is een spatader hetzelfde als trombose?

Nee. trombose is een bloedklonter in het bloed, terwijl een spatader een uitgerekte ader is die bijvoorbeeld zichtbaar is/kan zijn onder de huid.

 

Spataders komen na verloop van tijd echter wel vaak weer terug. Dit is ook een kwestie van familiaire aanleg.

 

Dit artikel is met zorg geschreven maar kan onjuistheden bevatten. Klachten van medische aard kunt u altijd het beste met uw huisarts bespreken.


Tags: spataders, spataderen, behandeling, verschijnselen, pijn
Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2013-05-31
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving