
Categorieen
- Gezondheid
- Financieel
- Elektronica
- Auto & vervoer
- Afvallen & dieet
- Reis & vakantie
- Internet & computer
- Wetenschap
- Relatie & liefde
- Hobby & werk
- Recepten
- Kunst & cultuur
- Huis & tuin
- Werkstuk/Essay/opstel
- Recensies
- Mijn eigen verhaal
- Sport
- Seksualiteit
- Zwangerschap
- Dier & natuur
- Verzorging & mode
- Opvoeding
- Feestdagen
- Overige
- Nieuws toen en nu
- Wonderlijk & bizar
- Verslaving


Blaasontsteking mannen. Symptomen en behandeling

Tweet |
Mannen hebben een langere urinebuis, waardoor ze minder vaak last hebben van een (gewone) blaasontsteking. Bacteriën hebben door de langere urinebuis namelijk meer tijd nodig om omhoog naar de blaas te kruipen, en de bacteriën in de urinebuis wordt voor die tijd wellicht alweer weggespoeld omdat u moet plassen. Een urineweginfectie kan zich ook in de urinebuis (urethra) bevinden, en in de urineleiders. Ongeveer 1% van elke 100 mannen, krijgt per jaar een blaasontsteking. Als een man een blaasontsteking heeft kan hij klachten hebben zoals:
- pijn bij plassen
- branderig gevoel bij plassen
- vaker moeten plassen
- rugklachten (als de nieren ontstoken raken ene r een nierbekkenontsteking uit voortkomt)
- koorts
- misselijk
Zoek bij Dr Online eens naar het woord blaasontsteking, dan ziet u dat er veel middelen te verkrijgen zijn, voor zowel een beginnende blaasontsteking als een volledige blaasontsteking. Ook is een test verkrijgen om te testen of er sprake is van een blaasontsteking. Overleg echter altijd met de dokter met uw klachten omdat bij mannen er vaak een verband is met prostaat problemen.
Prostatitis
Bij mannen komt het vaak voor dat de prostaat ontstoken is waardoor de klachten bij plassen ontstaan. Dit wordt prostatitis genoemd. Moeilijker plassen en een afwijkende urinestraal, zijn ook signalen dat er iets niet helemaal in orde is. De klachten van prostatitis, maar ook blaasontsteking, bij mannen, treden niet altijd even duidelijk op. Urineweginfecties worden behandeld met antibiotica, en voor prostatitus geldt dat de kuur langer wordt geslikt, bijvoorbeeld 4 weken of langer. Klachten die voor kunnen komen bij prostatitis + blaasontsteking:
- koorts
- rillerig (alsof u het steeds koud heeft)
- pijn bij plassen
- sterke aandrang om te plassen
- vaker moeten plassen (ook 's nachts)
- pijn bij zaadlozing
- pijn in de onderrug
- pijn in de zij
- pijn in en om de balzak
- vermoeidheid
- overige klachten
Oorzaken blaasontsteking
De meeste blaasontstekingen ontstaan door bacteriën. Soms worden deze overbracht door seksueel contact, aangezien de bacteriën van nature in de darmen leven, maar ook in de omgeving van de urinebuis. Door te vrijen worden de bacteriën omhoog geduwd, door wrijving, en kunnen zo op plaatsen komen waar ze de klachten veroorzaken. De bacteriën kunnen ontsteking van de urinewegen veroorzaken maar ook van de bijballen en de prostaat. Bij mannen komt het echter vaak voor dat een blaasontsteking verband houdt met prostaatproblemen, daarom is het raadzaam om de klachten altijd met uw huisarts te overleggen.
Blaasontsteking voorkomen
Door na het vrijen altijd direct te gaan plassen, verkleint u de kans op blaasontsteking. Ook door regelmatig water te drinken, en vitamine C of Cranberrysap te drinken. Bacteriën die blaasontsteking veroorzaken kunnen namelijk niet goed overleven in zure urine. Dus Vitamine C en Cranberrysap houden de urine goed zuur. Regelmatig drinken en meer drinken, is goed om de bacteriën weg te spoelen. Als u plast, plas de blaas dan zo goed mogelijk leeg, ook dat helpt om blaasontsteking te voorkomen. Laat de urine regelmatig controleren op ontstekingen en/of eiwit in de urine.
Terugkeer ontsteking
Bij ongeveer een kwart van de mannen keert de ontsteking binnen een jaar weer terug.
Dit artikel is met zorg geschreven, het kan echter onjuistheden bevatten. Ga met medische klachten naar uw huisarts.
Publicatie datum: 2013-06-03
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!

Reacties
