aanmeld knop
dot

Angela Mangot, onopgeloste moordzaken

Angela Mangot.jpg
Angela Mangot was een elfjarig meisje. Op 8 oktober 1975 werd haar dode lichaam door een wandelende barkeeper gevonden op De Diemer Zeedijk te Amsterdam. Zij was door verwurging om het leven gebracht en de dader had haar verkracht. Het vermoorde kind werd gevonden tussen hoog riet, vlakbij de brug naar het Amsterdam-Rijnkanaal.

Angela Mangot. Een onopgeloste moord. Angela Mangot werd voor het laatst gezien in de omgeving van het Centraal Station in Amsterdam. Wat was er aan vooraf gegaan die dag? Op 5 oktober 1975 speelde Angela samen met haar zusje Olga in een park. De andere gezinsleden van de familie waren die dag naar Zandvoort. Op een bepaald moment besloten de meisjes om naar het Centraal Station te gaan. Het Centraal Station was geen onbekende plek voor Angela Mangot. Ze speelde er wel vaker en ze kletste er soms met vreemde mensen. Onderweg naar het station nam haar zusje Olga de beslissing om toch maar niet naar het Centraal Station te gaan, maar naar een vriendinnetje. Angela wilde wel naar het Centraal Station en zette haar reis voort. Zodoende gingen de zusjes elk een andere kant op en ging Angela in haar eentje naar het Centraal Station.

 

Angela Mangot, voor het laatst gezien

Op het Centraal station heeft Angela Mangot in elk geval contact gehad met een echtpaar met een hondje. Dit oudere echtpaar werd door Angela naar hun trein begeleidt en Angela zwaaide hen uit. Ze moet haar moordenaar kort daarna zijn tegengekomen want vanaf dat moment is Angela verdwenen.

De fiets van Angela Mangot

Om tien uur ’s avond kwam Olga thuis van haar bezoek aan het vriendinnetje. Toen bleek dat Angela niet bij haar was en dat Angela niet thuis was gekomen, besefte men dat er iets ergs aan de hand moest zijn. Het hele gezin werd gealarmeerd en kort na tien uur gingen ze Angela zoeken. Bij het Centraal Station zochten ze ook naar Angela’s fiets, maar de fiets was op dat moment nergens te bekennen. Een dag later ging Willem, de broer van Angela, nog een keer naar de fiets van Angela zoeken. Tot zijn verwondering stond de fiets nu op een plek bij het Centraal Station waar ze de vorige dag al goed hadden gekeken. Willem bracht de fiets naar de politie. Mogelijk is de fiets na de moord dus op de plek neergezet waar al eerder gezocht was.

Het onderzoek

De politie startte een groot opgezet onderzoek naar Angela Mangot en getuigen werden gehoord. Van verschillende kanten leidde het spoor naar een kennis uit de woonomgeving van Angela en Olga, de 22 jarige M. M. had een dag nadat Angela verdwenen was op straat met haar zus Olga gesproken en hij had tegen haar gezegd dat ze Angela waarschijnlijk nooit meer terug zou zien omdat Angela al lang vermoord was. Hij werd verdacht en werd door de politie gearresteerd. De politie verhoorde M. uitvoerig en al snel stapelden argumenten om hem te wantrouwen, zich tegen hem op. Ook bekende M. dat hij eerder ontucht had gepleegd met een minderjarig meisje. Hij gaf zelfs toe dat hij Angela op de zondagavond van haar vermissing nog op het Centraal Station had gezien en hij had geen alibi. In zijn huis trof de politie een broek aan met een bloedvlek. M. zei dat hij gevallen was met zijn brommer. De politie kon hem regelmatig confronteren met leugens in zijn verklaringen. Ondanks dat trok M. plotseling alle belastende verklaringen weer in. Ook ontkende hij vervolgens dat hij de dag na de verdwijning van Angela tegen Olga gezegd zou hebben dat haar zusje Angela vast allang vermoord zou zijn. M. bleef verdacht maar er was onvoldoende bewijs om de zaak rond te krijgen en de politie moest hem laten gaan.

Peter R. de Vries

Omdat de zaak bijna zou verjaren, werd Peter R. de Vries medio 1995 benaderd door Olga, het zusje van Angela. Men krijgt inzage in het dossier van Angela Mangot en op 24 oktober 1995 leidt een televisie uitzending van Peter R. de Vries tot veel respons en tips, maar helaas blijkt het onvoldoende om de zaak op te lossen. In een vervolg-uitzending komt voormalige verdachte M. ook aan bod. In een gesprek met Olga blijft hij echter ontkennen iets met de moord op Angela te maken te hebben.

De zaak Angela Mangot is inmiddels verjaard.


Tags: Angela Mangot
Artikel geschreven door: Morris.
Publicatie datum: 2013-06-04
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving