aanmeld knop
dot

Morning After

verdriet.jpg
Het zal je maar gebeuren. Pil vergeten of condoom gescheurd. De kans op zwangerschap is dan aanwezig. De kans kan zelfs groot zijn. Wat doe je dan? Gelukkig is er tegenwoordig de zogenaamde Morning After Pil. Als je die binnen 72 uur na het ongelukje inneemt, is de kans op zwangerschap zeer klein. Hoe werkt de Morning Afterpil?

De morning-afterpil bevat stoffen (hormonen) die een zwangerschap voorkomen. Je neem hem in als je onvoldoende beschermd gevreeën hebt, zoals:

  • als je de pil vergeten bent
  • een condoom verzuimd hebt te gebruiken
  • het condoom gescheurd is

Na het moment van vrijen kan je de Morning After tot 72 uur lang innemen. Je kunt de Morning After dus tot 3 dagen na het ongelukje, innemen. Als je niet de pil gebruikt, maar wel condooms, is het ook handig om de MAP (Morning-Afterpil) in huis te hebben voor als het een keertje mis mocht gaan. Je kunt hem zelfs zonder recept verkrijgen, dus ook in huis halen voor het geval dat, kijk daarvoor eens bij een drogist of aprotheek.  Ook op vakantie is het handig als je deze pil bij je hebt. Onderschat echter niet de bijwerkingen, die kunnen soms lastig zijn. Lees daarom altijd goed de bijsluiter of overleg mete en arts. 

 

Zo snel mogelijk innemen

Als je onveilig gevreeën hebt en je loopt daardoor risico op zwangerschap, dan is de kans op zwangerschap nog slechts 5% als je de Morning-AfterPil binnen 24 uur inneemt. Hoe langer je het uitstelt hoe groter de kans op zwangerschap. Het tijdstip waarop je gevreeën hebt is ook belangrijk. Als je in de eerste week na je menstruatie onveilige seks hebt gehad is de kans op zwangerschap vrijwel altijd veel groter dan wanneer je in de laatste week voor je menstruatie onveilig gevreeën hebt. Dit zijn kansberekeningen, op basis van vrouwen met een regelmatige cyclus. Als je onbeschermd seks hebt kan je echter altijd zwanger raken.

 

Hoe kom je aan de MAP?

Je kunt de MAP op drie manieren verkrijgen:

  • via je huisarts (met recept)
  • Via de apotheek of drogist (zonder recept)
  • Online bestellen (zonder recept)

Bijwerkingen

Afhankelijk van welk type MAP je gebruikt vallen de bijwerkingen meestal wel mee. De moderne MAP zijn minder zwaar als vroeger en geven minder bijwerkingen. Hoofdpijn en misselijkheid komen regelmatig voor.  Lees altijd goed de bijsluiter door.


Tags: Morning After
Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2013-06-04
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving