aanmeld knop
dot

Mars One

MarsCuriosity.jpg
Mars-One begint steeds meer vorm te krijgen. Een unieke missie van een gevestigde kolonie op Mars, die in 2023 werkelijkheid moet worden. Een Nederlands initiatief, Wat bezield de tienduizenden mensen die zich binnen twee weken inschreven voor de selectieprocedure? Verlangen naar eeuwige roem, zucht naar avontuur, suïcidaal? Een plekje in de geschiedenisboeken? Waarschijnlijk een combinatie van al die zaken.

Als je met Mars One mee wilt naar Mars, moet je bereid zijn je leven te geven. Het is namelijk een enkele reis. Er is geen terugkeer mogelijk. Ook zitten er enorme risico's aan de hele onderneming. De kans dat de astronauten Mars niet eens zullen bereiken omdat ze voor die tijd, tijdens de reis al, zullen overlijden, is waarschijnlijk groot. Helaas is het ergste niet ondenkbaar. Toch schreven zich in no time 80.000 mensen in om mee te dingen naar een plekje in de raket naar Mars. Mensen die wellicht de aantrekkingskracht van zo'n indrukwekkende missie niet kunnen weerstaan, en die inderdaad bereid zijn het avontuur aan te gaan, ongeacht of ze het overleven of niet. Dat ze uiteindelijk op Mars zullen sterven is zo goed als zeker, als de reis tenminste werkelijk doorgaat, want het afscheid van planeet aarde zal voor hen voorgoed zijn.

 

Terugkeer vanaf Mars naar Aarde?

Mensen zijn wellicht nog niet in staat om een raketbasis op Mars te bouwen, waardoor er nog geen raket gelanceerd kan worden om terug te keren naar de aarde. Mars One echter geeft aan dat het vooral te duur zou zijn om terug te gaan naar de Aarde. Wie weet komt er in de toekomst toch genoeg geld. Het idee dat astronauten voor een enkele reis hun leven moeten geven, is eigenlijk te bizar. Het leven op Mars kan immers erg tegenvallen. Na een paar weken heb je het wel gezien, lijkt me.

 

Maar misschien zijn er toch niet zoveel dwazen als het lijkt. Onbemande voertuigen kunnen veilig op Mars landen en dus zou dat met bemande voertuigen eveneens moeten lukken. Overleven op Mars is wel een heel ander verhaal. gemakkelijk zal het zeker niet zijn.Mars lijkt qua klimaat nog het meest op de aarde, in verhouding tot andere planeten in ons zonnestelsel. De temperaturen kunnen variëren van min 140 °C in de poolwinter, tot tot plus 20 °C. in de zomer. De seizoenen op Mars duren ongeveer tweemaal zolang als op aarde, dus de zomer duurt er ongeveer een half jaar, maar de winter eveneens. De atmosfeer op Mars is dun.

 

Polen van Mars

Op de polen bevinden zich ijskappen die onder invloed van de seizoenen, groeien en krimpen.  Het oppervlakte van Mars bestaat uit kraters, door woeste stromen gevormde heuvels, en rood ijzeroxide-rijk zand. Op de bodem van Mars groeit niets, er is alleen maar stof en stenen te zien.

 

 

Mooi filmpje over de omstandigheden op Mars

 

Mars One soap?

Leuk, bizar, apart, gewaagd, krankzinnig... wat je er ook van denkt, een saai idee is Mars One niet. Er is een talentenjacht verbonden aan de missie naar Mars, waarvoor iedereen zich op kan geven om te solliciteren naar een plekje in de eerste bemande raket die in 2023 (?) naar Mars moet vertrekken. Vanaf 2014 zullen de 28 tot 40 geselecteerde kandidaten (ze worden door publiek gekozen) getraind worden voor de Mars One missie. Dat betekent 7 jaar lang training en 7 jaar lang aandacht van de media, en 7 jaar een heel interessante baan. Een beetje boel soap gehalte is het dus wel. Maar eerlijk is eerlijk, het is een soap die vrijwel iedereen zal willen volgen. Kijkers die de deelnemers kunnen volgen, zullen door middel van stemming bepalen welke deelnemers uiteindelijk mee naar Mars mogen. De selectieprocedure bestaat uit vier rondes en komt in 2014 tot een eind. Bas Lansdorp, medeoprichter van Mars One stelt dat het een van de gewildste banen in de geschiedenis is en dat Mars One's doelstelling van een half miljoen aanmeldingen, als het in dit tempo doorgaat, zal halen. De meeste aanmeldingen komen uit de Verenigde Staten en China. Dit is het meest opzienbarende ruimteproject ooit.

 

Welke Nederlanders 'gaan' mee?

Hoewel Mars One door Nederlanders is bedacht staan er in 2014 nog maar 6 potentiële Nederlanders op de kandidatenlijst.

 • Octavian
 • Wim
 • Nancy
 • Eduardo
 • Pamela
 • Christopher

De achternamen worden niet genoemd, mogelijk om de identiteit van de potentiële kandidaten in dit stadium nog te beschermen tegen te veel publiciteit.

 

Mars

Droge rode vlaktes, stofduivels die in cirkels ronddraaien, stenen, stenen en nog eens stenen. Een desolate wereld zonder planten, bomen, insecten, zuurstof... Een wereld zonder vogels, een atmosfeer om in te stikken, levensgevaarlijke stormen, bittere kou en oneindige rode vlaktes, roestig van kleur door ijzer-oxide in de grond. Van de schoonheid van de natuur op aarde zal niets te vinden zijn op Mars. Wie naar Mars gaat om er te leven gaat erheen om te sterven, en moet zich voorbereiden op een bizar avontuur vol eenzaamheid, verlorenheid en leegte. Vooral heel veel leegte.  In speciale units zullen de ruimtevaarders hun eigen groente en fruit verbouwen. Daar zullen ze water winnen uit ijs en ademen door middel van meegebracht zuurstof. Als ze het halen, zullen ze alleen nog elkaar hebben, maar ze zullen ook geschiedenis schrijven en ervaringen opdoen die uniek zijn .

 

Kandidaten voor Mars One?

Kandidaten die beschikken over enthousiasme, creativiteit, een groot probleemoplossend vermogen, intellect, ijzeren zenuwen, een sterk en gezond lichaam...  Zij zullen geschikte kandidaten zijn. En Ingenieurs, artsen, technische genieën, dat soort mensen zijn natuurlijk het meest geschikt voor zo'n missie. Verder is een goede conditie onontbeerlijk. De reis is zwaar en het verblijf op Mars zal niet minder zwaar zijn.

 

Wat is de levensverwachting van de kandidaten?

Ik zou er niet over durven speculeren maar ik verwacht dat men op Mars toch snel gezondheidsproblemen kan verwachten, zelfs de reis er naartoe zal al een aanslag op de gezondheid zijn. Time will tell… De omstandigheden op de rode planeet zijn ongeschikt voor mensen, wij kunnen er niet overleven, alleen met de juiste uitrusting. Maar als dat jaren zou moeten duren... De kans dat men er oud wordt is klein. Maar er zitten nou eenmaal grote risico´s aan deze missie. Die hele Mars One missie lijkt me eigenlijk geen lolletje, maar bloedserieus. In een wereld waarin het ultieme kicken steeds extremer moet om te voldoen aan extreme behoeftes van mensen, spreekt deze missie wereldwijd wel tot de verbeelding. Het is een soort science fiction scenario waarbij je steeds denkt: zal het er ooit echt van komen of is het een hoax? De organisatoren willen het in elk geval doorzetten, dus de komende jaren hoeven we ons niet te vervelen. Je kunt erop tegen zijn, en duizenden redeneren aanvoeren waarom je erop tegen bent, maar ooit zou het er toch van komen. Een bemande missie naar Mars. Als het dan werkelijk gebeuren gaat, kan je maar beter zorgen dat je goed voorbereid bent. En voor grote jongens zoals de NASA is het natuurlijk lastig als mensen op eigen houtje zo'n missie gaan regelen.

 

Programma/planning Mars One

 • 2013 aanmelding en voorselectie kandidaten
 • 2014 definitieve selectie van 28 of meer kandidaten
 • 2016 communicatiecentrum en 1e voorraad wordt naar Mars gebracht
 • 2018 Grote Planetaire Rover wordt naar Mars gestuurd. De rover zal rondrijden en op zoek gaan naar de beste vestigingsplaats voor de toekomstige pioniers (astronauten)
 • 2020 Nog een Rover, units om in te wonen en meer voorraad om van te leven, wordt naar Mars gestuurd. De Rovers zullen de woonunits installeren en gebruiksklaar maken
 • 2022 De crew vertrekt vanaf de aarde
 • 2023 In de maand april landen de Marsbewoners op hun nieuwe planeet

Bijzonderheden Mars One

 • Kosten: minimaal 6 biljoen dollar.
 • Onbemande voertuigen zullen materialen en overige benodigdheden, zoals ‘habitats’ naar de planeet brengen, voordat de astronauten zullen aankomen. (Ik) denk hierbij aan water, zuurstof, zaden, planten, medische apparatuur, gereedschap, bouwmateriaal voor de gebouwen en de inboedel, alles wat men nodig heeft om te leven en te overleven
 • Planeet bevuiling: er is ook veel kritiek op de plannen. SETI stelt bijvoorbeeld dat microben die mensen bij zich dragen planeet Mars zullen bevuilen.
 • Wubbo Ockels noemde de missie een kansloze fantasie.

De laatste pionier

Aangenomen dat men zich niet kan voortplanten op Mars, denk ik aan de laatste Marspionier die uiteindelijk overblijft. Zal deze pionier krankzinnig worden van de eenzaamheid? Van dat vreselijk benauwde ruimtepak wat hij of zij jaar in jaar uit zal moeten dragen? Zal de laatste pionier op Mars heimwee hebben en verlangend naar de blauwe planeet kijken als deze opkomt en weer ondergaat?

Gelukkig is er Skype.


Tags: Mars One, Mars-One, leven op planeet Mars
Bronnen: Volkskrant, Mars-One.com, Youtube
Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2013-06-05
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving