aanmeld knop
dot

Therapeutikos

stress2.jpg
Therapeia betekent het dienen van de goden of het doen van hun werk. Bij de uitoefening hiervan ging men er vroeger vanuit, dat alleen de ziel genezing kan brengen. Wanneer heling op zielenniveau plaatsvindt wordt de psychische gespletenheid (de grondoorzaak van alle kwalen) opgeheven en de psychosomatische heelheid herstelt. Vanuit dit inzicht ging de therapeutikos (Grieks) aan het werk.

De kunst van Nootherapeia

Onder Nootherapeia werd verstaan: een proces van innerlijke zuivering en harmonieuze afstemming, waardoor de eenheid van het lichaam, psyche en geest werd hersteld.

 

Asclepios

Asclepios was de Griekse God van de geneeskunst. Pas vanaf de vijfde eeuw voor Christus werd hij als God vereerd. Voorheen werd hij beschouwd als een zeer goede arts. In deze belangrijke functie diende een therapeutikos zowel mensen als goden. In de eerste plaats diende hij  Asclepios, de god van de geneeskunst, en trad hij op als bemiddelaar tussen hem en de mensen.

 

Door Asclepios genezen worden

Wie genezing zocht ging naar een aan Asclepios gewijde tempel. In het wit gekleed namen de patienten in de schemerige tempelruimte hun plaats in en bereidden zich op de slaap voor. Over de grond kropen heilige slangen rond. Om de angst af te leiden, gaf men ze honingkoekjes. Als priester of priesteres bad de therapeuticos, en stemde tot rust. Vervolgens deed de tempeldienaar de olielampen uit, terwijl de therapeuticos zachtjes zong.

Voordat de patiënten insliepen, stelden ze zich voor genezing open, en gedurende de nacht ervoeren ze hoe Asclepios in hun dromen verscheen en hen genas. Hij had de kracht om het onbewuste te beïnvloeden en zodoende de genezing op gang te brengen.

 

Wie ben je?

Asclepios vroeg aan ieder in de droom: 'Wie ben je?' En wanneer wij onszelf deze vraag stellen leidt het ons tot het hart van wie we zijn. 

Wanneer je uiteindelijk het antwoord waarneemt, ontdek je het ontzagwekkende karakter van het menselijk leven in al zijn dimensies en begint ons eigen inzicht in het waarom van ons ziek zijn.

 

Restanten van heiligdommen

In Griekenland zelf en op het eiland Kos, in Trikala en Epidaurus, zijn ook nu nog restanten van heiligdommen, die een relatie hebben met de verering van Asclepios, te vinden en te bezoeken. Ook in Pergamon te Klein-Azië vindt men deze restanten van heiligdommen en verering terug.


Tags: Asclepios, therapeuticos, therapeuticon, Nootherapeia
Artikel geschreven door: 5sylvana7*.
Publicatie datum: 2013-06-10
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving