aanmeld knop
dot

Tips tegen muggenbeet, wespensteek, bijensteek of mierensteek!

wesp.jpg
Muggenbeten jeuken flink en kunnen zelfs pijn doen. Wespensteken doen zeker pijn, en bijensteken ook. Maar er zijn meer insecten die bijten kunnen, zoals een dazen en mieren. Wat helpt tegen insectenbeten, en hoe kan je ze voorkomen? Ook is het handig om een after-bite middel mee te nemen op vakantie.

Insectenbeten komen veel voor. Niet alleen muggen, wespen en bijen kunnen steken, maar ook hommels en mieren, bepaalde vliegen en zo zijn er nog wel wat beestjes met een angeltje. Bijen zullen niet snel steken, ook hommels steken maar weinig. Wespen zijn agressiever, die steken als je iets doet wat hen niet bevalt, bijvoorbeeld naar ze slaan. Wespen zijn het agressiefst in augustus.

 

Insectenbeten op vakantie

Als je op vakantie bent in een warm land zal je ook veel meer last hebben van insectenbeten. Vooral muggen kunnen 's nachts een regelrechte plaag vormen. Zeer goed ter behandeling van muggenbeten, wespensteken en overige eten van insecten, is de zogenaamde insectenpen. Jeuk en pijn zijn daarmee in een ommezwaai verdwenen. Dit is iets wat u het beste mee op vakantie kunt nemen om de vervelende jeuk en pijn meteen te behandelen.

 

Wespensteken voorkomen

Om wespensteken te voorkomen zijn er een aantal zaken die je kunt doen of die je juist niet moet doen:

 

Niet doen:

 • In de buitenlucht zoete limonade met suiker drinken
 • Blikjes open laten staan zonder het gaatje af te dekken
 • Vlees trekt ook wespen aan
 • Bij een wespennest in de buurt gaan zitten
 • Met je hand naar een wesp slaan

Wel doen

 • Kruidnagels in een halve citroen drukken en de citroen op een schoteltje met water leggen, en neerzetten op het tafeltje waar je zit. Wespen hebben een hekel aan de geur van kruidnagel en dat zal ze op afstand houden
 • Een zogenaamde wespendoder heeft voor en nadelen, enerzijds trekt het wespen aan door de zoete geur, en dat wil je eigenlijk niet, maar anderzijds vangt het de  wespen en zullen ze doodgaan in de wespendoder. Als je veel wespen hebt is dit een hulpmiddel wat de wespen in elk geval uit je buurt houdt, maar het blijft een hulpmiddel en geen oplossing

Muggenbeten voorkomen

 • Muggenbeten voorkomen lukt natuurlijk het beste als je kamers vrij blijven van muggen. Gewoon op de ouderwetse manier, met een dubbelgevouwen krant of met een vliegenmepper kan je heel veel muggen dood meppen. Maar je muur wordt er lelijk van en vaak verstoppen muggen zich op donkeren plekjes zoals in plooien van gordijnen, onder bedden en in kasten. Bovendien zijn muggen alleen goed te zien op een witte muur.
 • Voorkomen dat muggen in je kamer komen lukt goed als je je kamer dichthoudt en de ramen of als er een goed afsluitend hor in zit. Dat is op een vakantieadres niet zo gemakkelijk te realiseren.
 • Spuitbussen die gif in de slaapkamers verspreiden waarvan de muggen doodgaan, zijn verre van gezond
 • Smeerseltjes op de huid om muggen op afstand te houden, helpen redelijk tot goed
 • Vitamine B slikken voordat je op vakantie gaat, dagelijks normaal gebruik, helpt om muggenbeten te voorkomen

Bijensteken voorkomen

Bijen zijn geen agressieve wezentjes. Ze zijn helaas zeldzaam geworden door het gebruik van te giftige pesticiden, waardoor zelfs de bestuiving van fruitbomen en overig voedsel, in gevaar is gekomen. Een bij zal alleen steken als zij zich ernstig bedreigd voelt, bijvoorbeeld door naar de bij te slaan. Een bij zal zelf doodgaan als hij iemand steekt. de angel van een bij heeft een klein gifzakje. Als een bij gestoken heeft en

de angel zit nog in de huid, moet deze er uitgeschraapt worden. Je gebruikt hiervoor je nagel of een bot voorwerp zoals een bot mes. Eruit trekken is risicovol omdat je het gifzakje dan juist leeg kunt knijpen en je hebt liever zo min mogelijk gif in de steek. Het gif kan na het weg schrapen van de angel ook nog wat worden uitgezogen. Bijen en wespensteken zijn pijnlijk. Goed te behandelen met de in dit artikel beschreven insectenpen of een ander middel tegen steken.  Bij zowel bijensteken als wespenbeten is het aan te raden het gif met de mond uit te zuigen en dit uit te spugen.

 

Steek in de mond, keel of op de tong?

Bel altijd de huisarts bij een steek in de mond, op de tong of in de keel. Dit om een gevaarlijke zwelling te voorkomen. IJsblokjes in de mond (of koud water met ijsblokjes drinken kunnen zwelling van die gebieden helpen vertragen). Bel echter altijd met een arts als je in die gebieden gestoken bent door een wesp of bij.

 

Ziek worden na een wespen of bijensteek

Als je ziek voelt na een bijensteek of wespensteek, kan er sprake zijn van een allergische reactie. Bij benauwdheid moet met spoed een arts of 112 gebeld worden.

 

Dazensteek

Een Daas is een zogenaamde paardenvlieg. Ze kunnen venijnig steken. Omdat ze bacteriën overbrengen moet je alert zijn op bacteriële infecties. Behandelen met de After-Bite insectenpen en/of Azaron, beiden te verkrijgen bij dr online.

 

Dit artikel is met zorg geschreven maar kan onjuistheden bevatten. Overleg bij medische klachten altijd met een arts.


Tags: wespensteek, muggenbeten, muggen, after-bte, insectenpen, wespensteek, voorkomen, behandelen
Artikel geschreven door: Morris.
Publicatie datum: 2013-06-11
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving