aanmeld knop
dot

Mazelen, verschijnselen en risico's

medisch.jpg
Mazelen is zeer besmettelijk. Het wordt gemakkelijk verspreidt door hoesten en niezen. In mei 2013 blijkt er een uitbraak van mazelen in de zogenaamde biblebelt of bijbelgordel. Dit is een gebied gelegen tussen Zeeland en de Veluwe. Er wonen veel gereformeerden die vaccinaties afwijzen.

Het Mazelenvirus trekt zich weinig aan van religie, dat is gewoon besmettelijk en besmet iedereen die geen weerstand tegen het virus heeft.  Gelukkig is Mazelen tegenwoordig in ontwikkelde landen met een goede gezondheidszorg nog maar zelden dodelijk. Toch zitten er nogal wat risico's aan deze ziekte verbonden. Niet alleen kinderen kunnen Mazelen krijgen, ook volwassenen die geen weerstand tegen het virus hebben kunnen de mazelen krijgen. De meeste mensen in Nederland worden als kind gevaccineerd tegen de mazelen, behalve in streng gereformeerde kringen wordt er wel eens voor gekozen om kinderen niet te laten vaccineren. Daarom steekt in ons land dan ook in die kringen deze infectieziekte wel vaker ineens weer de kop op.

 

Verschijnselen mazelen

Wat zijn de verschijnselen van mazelen? De verschijnselen van mazelen doend enken aan een stevige griep met vlekjes op het lichaam. Veel voorkomen:

 • verkoudheid
 • koorts
 • rode ogen
 • vlekken op de huid

Complicaties die kunnen voorkomen:

 • oorontsteking
 • longontsteking
 • ontsteking van de hersenen

Overlijden mazelen

Kan je doodgaan aan de mazelen? Dat kan, en komt in ontwikkelingslanden ook helaas nog vaak voor. In ons land is dat gelukkig zeldzaam. Overlijden aan mazelen komt vooral voor bij complicaties zoals hersenontsteking en/of longontsteking. In 2010 vielen er wereldwijd ongeveer nog 140.000 doden als gevolg van de mazelen, in 2000 waren dat er nog meer dan 500.000. Wereldwijd daalt het aantal doden dus door verbeterde omstandigheden, betere gezondheidszorg, voorlichting, vaccinaties en behandeling.

 

Incubatietijd

De incubatietijd van het virus is 8 tot 14 dagen. Ben je dus in aanraking geweest met iemand die mazelen heeft, kan je gemakkelijk besmet geraakt zijn, en de eerste verschijnselen openbaren zich dan na ongeveer 8 tot 14 dagen.

 

Vroege symptomen

De eerste symptomen van een besmetting zijn vaak gelijkend op een forse kou, maar de opvallende roodpaarse tot rode vlekjes op de huid die bij mazelen voorkomen, komen bij griep of verkoudheid niet voor:

 • verkouden
 • snotterig
 • niezen
 • witte stippen aan de binnenkant (!) de wangen, dit worden Koplik-vlekken genoemd
 • koorts, oplopend
 • paarsrode vlekjes, die jeuken en zich verspreiden, in het gezicht, achter de oren, in de hals, op de buik, benen, armen, rug, enzovoorts.
 • koortspiek(en) kan/kunnen nogmaals terugkeren

De afmeting van de uitslag kan variëren van klein tot groot, van veel tot weinig. In ernstige gevallen is het hele lichaam bedekt met een rush van uitslag, die zeer veel last, jeuk en pijn, voor de zieke veroorzaakt.

 

Besmettingsgevaar

Het besmettingsgevaar is groot. De kans om besmet te raken is het grootste tot vanaf 3 a 4 dagen voordat de uitslag zichtbaar is tot 4 a 5 dagen nadat de uitslag is verschenen. 

 

Voorkomen

Mazelen is in eerste instantie te voorkomen door vaccinatie, indien er geen vaccinatie is gegeven en er ook geen mazelen is doorgemaakt in het verleden, is de kans op besmetting groot voor iedereen die in aanraking komt met het virus. Uit de buurt blijven van zieken en vaker handen wassen en tafeltjes en deurknoppen en dergelijke schoonmaken, is zinvol. Kinderen thuishouden als er besmetting is geconstateerd.

 

Behandelen

Virussen kunnen niet behandeld worden met antibiotica, omdat antibiotica geen effect hebben op virussen, wel op bacteriën. Complicaties van mazelen waarbij longontsteking of hersenvliesontsteking optreedt worden daarom wel behandeld met antibiotica. Als er mazelen wordt geconstateerd kan er ook meteen gestart worden met antibiotica, om complicaties te voorkomen. Virale infecties zijn gevaarlijk omdat er geen medicijn tegen bestaat, en het kan alleen worden voorkomen door vaccinatie.

 

Neem bij medische klachten altijd contact op met een arts.


Tags: mazelen, mazelen biblebelt, epidemie, verschijnselen, symptomen
Bronnen: volkskrant, wikipedia
Artikel geschreven door: Morris.
Publicatie datum: 2013-06-12
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2013-07-12 22:13:13  
alles doen om zoiets te voorkomen Reageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving