De geschiedenis van sinterklaas

De feestdagen komen er weer aan, Sinterklaas en de kerst komen er weer aan.  Gevierd op 5 december in Nederland en 6 december in België, heeft Sinterklaas een eeuwenoude geschiedenis. Lees meer over de geschiedenis van Sinterklaas in dit artikel.

De geschiedenis van sinterklaas

Over Sinterklaar

Het verhaal van Sinterklaas gaat terug naar Nikolaus Myra, een Turkse bisschop geboren in 280. Deze bisschop wijdde zijn hele leven aan de dienst van God. Er wordt gezegd dat hij zelfs in staat was de graanzakken te vermenigvuldigen en zo hongersnood te voorkomen. Nikolaus Myralainen stierf op 6 december 3 2. Hij werd later heilig verklaard. In 1087 brachten piraten de beenderen van Nicolaas de Wonderdoener naar Spanje. Het doel was om de botten in de kerk van Bari te plaatsen. Dit zorgde ervoor dat Sinterklaas uit Spanje zou komen.

Viering van Sinterklaas en Zwarte Piet in Nederland

Sinterklaas werd in Nederland al in de 1 e eeuw gevierd. In 1360 liet de gemeente Dordrecht op 5 december alle kinderen vrij. Ze kregen ook geld. Utrecht vulde de schoenen van vier arme kinderen met goudstukken. Toen de Protestantse Kerk invloed kreeg in Nederland, probeerden ze Sinterklaas af te schaffen. Het argument was dat de viering te veel katholieke elementen bevat. Dat lukte niet, want Sinterklaas was in Nederland al erg populair geworden.

Stoomboot

De stoomboot stamt uit 1850, toen de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman het pamflet "Sinterklaas en zijn dienaren" uitgaf. Het liedje "Zie hier komt de stoomboot" was onder meer een rijmpje uit het boek. Sindsdien wordt Sinterklaas ook op school gevierd. Hierdoor werd Sinterklaas niet alleen in de steden gevierd, maar werd het ook steeds meer gevierd op het platteland.

Zwarte Piet

De verschijning van Zwarte Piet werd steeds concreter in Lina's brochure in 1891 "Het feest van Sinterklaas". In deze brochure werd hij nog steeds Pieter genoemd, de knecht van Sinterklaas. Met de opkomst van Sinterklaastelevisie en -journaals kreeg Sinterklaas steeds meer aandacht in de media. Zo is de intocht van Sinterklaas elk jaar op tv te zien. Misschien ook wel nodig: Sinterklaas wordt steeds vaker vervangen door een grote concurrent: de kerstman. Die trouwens ook oorspronkelijk is afgeleid van Sinterklaas van Myra.

Bekijk ook eens: