Hoe onderhandelt u over uw salaris?

U heeft een prima salaris, maar uw collega – die precies hetzelfde doet - verdient toch een paar honderd euro meer per maand. Hoe kan dat? En hoe zorgt u ervoor dat u meer salaris krijgt?

Hoe onderhandelt u over uw salaris?

Vooraf aan het gesprek

Vooraf aan een salarisverhogingsgesprek is het belangrijk dat u goed voorbereid bent. Informatie verzamelen over verschillende bronnen zoals cao's, marktontwikkelingen en de salarissen die andere werknemers met een vergelijkbare functie verdienen, helpt u bij het bepalen van de juiste vergoeding voor uw baan.

Vraag naar een salarisverhoging

Het is belangrijk om vaker vragen te stellen over de salarisverhoging. Uw werkgever zal een eerlijke vergoeding willen geven als hij of zij begrijpt wat uw waarde voor het bedrijf is. Sta open voor gesprekken over beter salaris en laat uw werkgever weten wat u bent waard.

Tips

Hier zijn een paar tips om uw kans op salarisverhoging te vergroten:

1. Wees voorbereid

Stel u voor dat u een sollicitatiegesprek hebt en bereidt u daarom goed voor. Maak een lijst met alles wat u bereid bent te accepteren in termen van salaris, zoals vergoedingen voor het werken in de avonduren of reis- en transportvergoedingen.

2. Zorg dat u geen einddoel stelt

Hoewel onderhandelingen over salaris een spannend onderwerp kunnen zijn, is het belangrijk dat u in gesprek blijft. Ga er niet vandoor als uw werkgever de verhoging niet direct toestaat, maar vraag of hij/zij wil overwegen wat er mogelijk is.

3. Wees niet bang om te vragen

Het is normaal dat uw werkgever meer wil weten over wat u waard bent. Vraag naar de redenen die aan de basis liggen van uw salarisverzoek, zodat hij/zij begrijpt waarom u meer verdient.

4. Blijf vriendelijk

Uw salaris is een delicate kwestie, dus wees altijd beleefd en respectvol tegenover uw werkgever. Zelfs als de onderhandelingen niet in uw voordeel verlopen, maak dan geen persoonlijke aanvallen.

5. Wees geen ‘ja-knikker’

Tijdens de onderhandelingen over salaris is het belangrijk dat u niet bang bent om een stevig debat te voeren met uw werkgever. Wees flexibel en probeer te luisteren naar wat uw werkgever zegt, maar wees ook bereid om hard te onderhandelen.

6. Bescherm uw belangen

Zorg ervoor datu de details van elk salarisverzoek schriftelijk vastlegt, zodat uw werkgever geen verkeerde beloften doet. Ook is het belangrijk dat u de arbeidsvoorwaarden en cao's van uw bedrijf kent, zodat u weet wat er mogelijk is voor salarisverhoging.

Wat moet u niet doen?

Het is belangrijk dat u tijdens salarisonderhandelingen geen onrealistische verwachtingen hebt. U moet er rekening mee houden dat uw werkgever niet alles kan toestaan wat u vraagt. Daarom is het belangrijk dat u niet te veel druk uitoefent op de onderhandelingen.

Verder moet u ook geen dreigende taal gebruiken of hoge tarieven eisen, om maar wat voorbeelden te noemen. Eerlijke salarisonderhandelingen zijn de sleutel tot succes, dus zorg ervoor dat u altijd beleefd en respectvol blijft tijdens het gesprek.

Om een goede deal voor uzelf te maken, is het belangrijk dat u weet hoe u moet onderhandelen over salaris. Door deze tips te volgen en voorbereid te zijn op elke mogelijke scenario, kunt u hopelijk een goede deal sljuiten met uw werkgever.

Bekijk ook eens: