aanmeld knop
dot

Welke angststoornissen zijn er zoal?

pillen2.jpg
Bij een angststoornis heeft men angstklachten. De angststoornis is een psychiatrische aandoening die in verschillende vormen komt. De angststoornissen staan beschreven in het zogeheten Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM). Angststoornissen kunnen voor de patiënt invaliderend werken, waardoor behandeling in veel gevallen noodzakelijk is.

Erfelijkheid bij angststoornissen

Angststoornissen kunnen erfelijk zijn, maar ook de omgeving en gebeurtenissen in het leven hebben een grote invloed. Zo ontstaat de  posttraumatische stressstoornis (ook wel PTSS genoemd) na een ingrijpende gebeurtenis in het leven (een zogeheten trauma).

 

Claustrofobie

Bij claustrofobie is iemand bang voor kleine ruimten. Deze angst kan ook voorkomen in bijvoorbeeld een volle tram. De patiënt is bang om niet weg te kunnen, waardoor men een paniekaanval kan krijgen of kan "bevriezen" door de angst.

 

Agorafobie

Agorafobie of pleinvlees is de angst voor grote open ruimten. Voor de ene patiënt is de angst heftiger dan de andere patiënt. De ene patiënt zal zich wel in een open ruimte begeven, maar daarbij angst hebben. De andere patiënt zal zich weer veel terugtrekken, waardoor een sociaal isolement ontstaat.

 

Obsessieve compulsieve stoornis

OCD (van "obsessive compulsive disorder) oftewel de obsessieve compulsieve stoornis kan erfelijk zijn. Bij OCD is er sprake van obsessies en compulsies. Dat zijn angstgedachten en dwanghandelingen. Meestal ontstaat de angst om een ramp of ongeluk te veroorzaken. Om deze angst te neutraliseren wordt er een zogenaamd dwangritueel uitgevoerd. Dit kan in de vorm gaan van overmatig controleren. Een concreet voorbeeld is iemand die bij het verlaten van de woning veelvuldig controleert of hij alle elektronische apparaten wel heeft uitgezet, uit angst voor brand.

 

Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Iemand met PTSS heeft in het verleden een ingrijpende ervaring meegemaakt in de vorm van een trauma. Het trauma wordt regelmatig opnieuw beleefd in de vorm van heftige dromen (nachtmerries) en flashbacks.

 

Gegeneraliseerde angststoornis

Iemand met de gegeneraliseerde angststoornis maakt zich doorgaans te druk over allerlei zaken. De angst kan bijvoorbeeld gaan over school, de woning of werk en inkomen. Door de zorgen krijgt iemand concentratieproblemen en problemen met slapen.


Tags: angststoornis, OCD, PTSS, claustrofobie, agorafobie, angst, fobie
Artikel geschreven door: Raymond.
Publicatie datum: 2014-04-21
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving