aanmeld knop
dot

Wat is de stoornis OCS?

stress.jpg
Iemand met OCS heeft last van angstgedachten en moet van zichzelf dwanghandelingen uitvoeren om deze gedachten te neutraliseren. In Nederland is OCS beter bekend als dwangneurose. Naar schatting lijdt twee procent van de bevolking aan OCS.

Wat is OCS?

OCS is de afkorting van “obsessieve compulsieve stoornis”. OCS wordt ook wel OCD genoemd. Dit is de afkorting van het Engelse “obsessive compulsive disorder”. Bij deze aandoening is de patiënt bang om een rampscenario te creëren. Bijvoorbeeld de angst om de veroorzaker van een brand of ongeluk te zijn.

 

Dwanghandelingen en rituelen uitvoeren

Omdat deze angst door de patiënt als zeer heftig wordt ervaren, heeft de patiënt rituelen om de angst te verminderen. Deze rituelen worden dwanghandelingen genoemd. De dwanghandelingen nemen voor de patiënt veel tijd in beslag.


Dwangmatigheid

  • Dwanghandelingen bestaan in verschillende vormen. Een veel voorkomend ritueel bij OCS is tellen. Men telt bijvoorbeeld het aantal treden van een trap die men oploopt.
  • Een ander veel voorkomend ritueel is controleren. Iemand met controledwang zal bij het verlaten van de woning bijvoorbeeld meerdere malen controleren of de deur wel echt goed is afgesloten. En of alle gaskranen dichtgedraaid zijn. Dit controleren kan zeer veel tijd in beslag nemen.
  • Handen wassen en van alles steeds weer schoonpoetsen ziet men bij smetvrees

Smetvrees

Een ander voorbeeld van OCS is smetvrees. Bij smetvrees leeft de angst om besmet te raken door aanraking van spullen of andere mensen. Het gevolg is dat de patiënt aanraking gaat vermijden en zichzelf of de handen veelvuldig wast. Deuren worden met de ellebogen geopend, om de deurkruk maar niet met de hand te hoeven aanraken.

 

Behandeling van OCS

Behandeling van OCS kan via een psychiater. Men kan behandeld worden met cognitieve gedragstherapie en met medicijnen. Wanneer de OCS gepaard gaat met depressie (en dit komt zeer regelmatig voor) krijgt men vaak antidepressiva voorgeschreven. Het is namelijk makkelijker om iets tegen de OCS klachten te doen wanneer de depressie eerst een stuk minder heftig is.

 

Cognitieve Gedragstherapie

Bij de cognitieve gedragstherapie ligt de focus op het ondergaan van de gevreesde situaties zonder de dwangrituelen uit te voeren. Dus voor iemand met controledwang kan het een opgave zijn om het huis te verlaten zonder alle elektronische apparaten te controleren. Omdat dit voor veel patiënten lastig is, zal men de tijd nemen voor het afbouwen.

 

Hoeveel mensen lijden aan OCS?

Het exacte aantal mensen met OCS in Nederland is onbekend. Naar schatting lijdt 1 op de 50 mensen aan OCS. Dit is twee procent van de bevolking.

 

Wat is een dwangneurose?

Wat is een angststoornis?


Tags: ocs, obsessieve compulsieve stoornis, smetvrees, cognitieve gedragstherapie
Artikel geschreven door: Raymond.
Publicatie datum: 2014-04-25
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving