aanmeld knop
dot

Hoe ga ik om met stress?

eenzaam5.jpg
Het is de meeste mensen wel bekend dat stress niet goed voor een mens is. Hart en vaatziekten zijn wereldwijd genomen doodsoorzaak nummer één, en stress draagt daar ook aan bij. Maar wat veroorzaakt de stress en hoe gaat u ermee om?

Stress is dodelijk

Stress kan ons letterlijk slapeloze nachten geven en het kan veroorzaker zijn van verschillende ziekten. Dodelijke ziekten, waardoor het duidelijk wordt dat stress moet worden aangepakt. Voorkomen is daarbij natuurlijk beter dan genezen.

 

Wat veroorzaakt de stress?

Om stress te voorkomen moeten we weten wat de oorzaken van stress zijn. Stress kan ontstaan wanneer men zich zorgen gaat maken over problemen op het werk, in de sfeer van relatie en familie, geldproblemen of bij verlies van een dierbare. Ook kan stress ontstaan of worden versterkt door een ongezonde leefstijl. Natuurlijk zal het probleem wat de stress veroorzaakt moeten worden opgelost, de zogeheten stressor.

 

Hoe kan ik het beste omgaan met stress?

Totdat het stress veroorzakende probleem is opgelost, kunt u de stress verminderen door gezond te eten en voldoende te bewegen. Afleiding is belangrijk, dus een stukje hardlopen is geen slecht idee. Sporten is een goede uitlaatklep. Neem voldoende vakantie wanneer u veel werkt. De boog kan immers niet altijd gespannen staan. Als u stress niet vermijden kunt, wat helaas in sommige gevallen het geval is, kunt u met behulp van een deskundige zoeken naar de beste manier om om te gaan met stress. Neem anders eens een cursus tegen stress. 

 

Voor wat betreft eten is het belangrijk dat u gevarieerd blijft eten. U moet de dagelijks benodigde hoeveelheid bouwstoffen binnenkrijgen. Het kan geen kwaad om dagelijks een extra vitaminetablet in te nemen wanneer u niet weet of u hier voldoende van binnenkrijgt.

 

De juiste personen in uw omgeving

De juiste mensen om u heen hebben is evenzeer belangrijk. Soms kan de stress door een bepaalde persoon komen. Is dit structureel, dan kunt u misschien de persoon maar het beste een tijdje vermijden.

 

Grijp niet naar de drank

Sommige mensen grijpen naar genotmiddelen bij stress. Dit is af te raden. Wie aan de drank gaat kan zich door de drank juist slechter gaan voelen. Emoties worden immers door de drank versterkt. Daarnaast loopt u het risico om verslaafd aan het genotmiddel te raken. Dan heeft u er een probleem bij.

 

Piekeren

Soms hebben mensen baat bij het opschrijven van de problemen. U schrijft de problemen dan als het ware van u af. Mensen die veel piekeren, waardoor stress ontstaan, doen er goed aan om dagelijks een "piekerkwartier" in te plannen. Tijdens dit kwartier mag u piekeren, op andere momenten niet. Ook tijdens dit piekerkwartier kunt u uw piekergedachten opschrijven.

 

Zoek bij te veel stress of klachten, contact met uw huisarts voor advies.


Tags: stress, omgaan met stress, zorgen, minder stress, cursus tegen stress
Artikel geschreven door: Raymond.
Publicatie datum: 2014-05-29
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving