aanmeld knop
dot

Wat is verslaving?

logo-tekst.jpeg
Overal ter wereld zijn ze te vinden: genotmiddelen. Sommige mensen gebruiken ze om te experimenteren, anderen zijn eraan verslaafd. Verslaafd is iemand die afhankelijk geworden is van het genotmiddel. Hij of zij heeft het genotmiddel nodig om zich goed te voelen of te kunnen functioneren.

Sommige genotmiddelen zijn sociaal geaccepteerd. Denk aan koffie, chocola of het met mate nuttigen van alcohol. Over andere genotmiddelen zijn de meningen wat meer verdeeld. Denk aan tabak en cannabis. En weer andere genotmiddelen zijn verboden. Denk aan XTC of cocaïne.

 

Wat is verslaving?

Verslaving duidt op afhankelijkheid van een bepaald genotmiddel. Bij lang niet gebruiken begint men zich onrustig te voelen, concentratieproblemen te krijgen of heftig te zweten of te trillen.


Verslaving: lichamelijk en geestelijk

Men maakt onderscheid tussen lichamelijke en geestelijke verslaving. Wanneer men lichamelijk verslaafd is aan een genotmiddel, dan zullen er lichamelijke reacties optreden wanneer het middel enige tijd niet wordt gebruikt. Het kan gaan om misselijkheid of veel zweten en trillen. Geestelijke verslaving duidt meer op de geestelijke verschijnselen. Men krijgt bijvoorbeeld last van concentratieproblemen of zich lusteloos voelen wanneer het middel lang niet is gebruikt.

 

Verslaving en afkicken

Verslaving wordt gezien als een groot probleem. Daarom is er gelukkig hulp voor mensen die willen afkicken. Men kan op zoek gaan naar een PsyQ of GGZ-afdeling in de buurt. Deze kunnen ondersteuning bieden bij bijvoorbeeld het stoppen met blowen of drinken. Afkicken betekent niet automatisch dat u opgenomen moet worden in een afkickkliniek. U kunt ook thuis afkicken.

Veel mensen met een verslaving schamen zich een beetje. Zij hebben een drempelvrees bij het zoeken naar hulp. Wanneer dit voor u ook het geval is, realiseert u zich dan dat er veel mensen een verslavingsprobleem hebben. U bent niet de enige. Daarnaast zult u sneller van de verslaving af zijn wanneer u hulp inschakelt.


Tags: verslaving, afkicken
Artikel geschreven door: Raymond.
Publicatie datum: 2013-03-15
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving