aanmeld knop
dot

Rente van een lening berekenen

logo-tekst.jpeg
Wanneer u geld leent, dan betaalt u hiervoor. Dit wordt rente of interest genoemd. Er zijn diverse leenvormen. Het berekenen van de rente op een lening is niet altijd even eenvoudig.
ComputerComputer

De rente van een lening berekenen is niet bij iedere leenvorm even eenvoudig. Wellicht het gemakkelijkst is het berekenen van de betaalde rente voor de persoonlijke lening. Daartegenover is het voor een doorlopend krediet weer minder eenvoudig. Daar is sprake van variabele rente en hangt het maar af van hoeveel een consument daadwerkelijk opneemt.

 

Boeterente

Wanneer een consument een persoonlijke lening afsluit, dan gebeurt dit tegen een vaste rente. De consument betaalt een vast termijnbedrag over een vaststaand aantal termijnen. Eerder aflossen is vaak mogelijk. Het is echter niet altijd gratis. Bij veel geldverstrekkers wordt er afhankelijk van de tijd die nog te gaan zou zijn boeterente in rekening gebracht. Eerder aflossen beïnvloedt zodoende de betaalde rente over een lening.

 

Doorlopend krediet

Een speciale leenvorm is het zogenaamde doorlopend krediet. Hierbij kan niet alleen geld worden afgelost, maar tevens weer worden opgenomen. Dit beïnvloedt zowel de te betalen rente als de looptijd van de lening. Indien u een doorlopend krediet afsluit is het goed van te voren te bepalen wanneer u de complete lening afgelost wilt hebben. Dit het gevaar van een eeuwig lopende lening en zodoende onnodig veel betaalde rente te voorkomen.

 

Hypothecaire lening

Een bijzondere leenvorm is de hypothecaire lening. In de volksmond wordt deze loonvorm de hypotheek genoemd. Men sluit een hypotheek af om een huis te kunnen kopen.

Van de hypothecaire lening zijn verschillende vormen. Het aflossingsschema kan annuitair zijn, dat wil zeggen dat er maandelijks een deel wordt afgelost. Ook kan het aflossen worden uitgesteld tot het einde van de looptijd. De bankspaarhypotheek en de levenhypotheek zijn hypothecaire leningen waarbij het aflossen wordt uitgesteld.

De leenvorm en hoeveel er op een bepaald moment is afgelost, bepalen de hoogte van de rente. In het geval van een annuitair aflossingsschema kan hypotheekrenteaftrek worden aangevraagd. Een deel van de betaalde rente kan worden terug ontvangen. Men spreekt ook wel van bruto en netto hypotheekrente.

 

Rente van een lening berekenen

Het berekenen van de rente van een lening kunt u het beste online doen. Hiervoor zijn diverse handige tools beschikbaar. De lening waarbij dit berekenen van de rente het gemakkelijkst gaat, is de persoonlijke lening.

Bij het berekenen van de betaalde rente op een doorlopend krediet moet een theoretische looptijd worden opgegeven.

Het berekenen van de rente van een hypotheek is het ingewikkeldst. U kunt hiervoor het best een hypotheekadviseur raadplegen. Veel online tools voor het berekenen van de hypotheekrente zijn niet up-to-date. Dit omdat op het gebied van hypotheken en hypotheekrente veel veranderingen in wetgeving zijn.


Tags: rente lening berekenen
Artikel geschreven door: Raymond.
Publicatie datum: 2013-06-05
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving