Bestrating

Het bestraten van de tuin is het kiezen voor voor gemak. Het gaat lang mee en het vergt weinig onderhoud. Daarnaast kan het ook nog diverse functionaliteiten hebben, zoals het aanleggen van een terras, het maken van een oprit voor de auto of het leggen van een pad om de tuin toegankelijker te maken. 

Bestrating

Hovenier of stratenmaker

Bestraten is zeer fysiek werk, zowel het aanleggen als het verwijderen. Het leggen van bestrating vraagt de nodige kennis en vaardigheden en is nogal foutgevoelig. Wanneer uzelf niet beschikt over de technische kennis, is het verstandig om een hovenier of stratenmaker te zoeken om het werk uit te laten voeren. 

Ze beschikken over de kennis, vaardigheden en hebben de juiste materialen en gereedschap om de bestrating goed en strak te maken. Door het huren van een vakman voorkomt u verzakkingen en dat het scheef gaat liggen. 

Voor het aanleggen van een terras of het bestraten van de oprit kunt u hier meer informatie over vinden. 

Bestraten van de tuin

Bij het bestraten van de tuin kunt udenken aan een terras, looppad of simpelweg het hele oppervlak. Zo kunt u klusjes als grasmaaien en onkruid wieden minimaliseren. Er zijn verschillende soorten materialen die u kunt kiezen voor het bestraten van de tuin. Lees hieronder diverse materialen die voorkomen bij bestrating. 

Beton

Bij het aanleggen van bestrating wordt er vaak gekozen voor betonnen tegels. Het is eenvoudig te leggen, relatief goedkoop en zeer duurzaam. Ze zijn zeer geschikt voor opritten, tuinpaden of het terras. Betontegels zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Er zijn standaard tegels die u in verschillende afmetingen kunt verkrijgen, tegels met een coating tegen vuil, mos en algen en tegels die uit grind bestaan. Grindtegels behoren tot de betonnen sierbestrating. 

Gebakken

Een ander bekende vorm van bestrating, zijn gebakken stenen ook wel bekend als klinkers. Gebakken bestrating is een goede keuze voor diegenen die een natuurlijke en authentieke uitstraling willen. Het is gemaakt van klei en zand dat op hoge temperatuur wordt gebakken, waardoor het erg sterk is. Gebakken bestrating neemt nauwelijks vocht op, waardoor het minder gevoelig is voor vuil, algen en mos.

Het wordt gebruikt voor de tuin om meer kleur te geven. Vaak heeft het een roodachtige kleur en past prima bij het groen. 

Keramische tegels

Keramische tegels zijn een populaire keuze voor vloeren vanwege hun luxe uitstraling en brede scala aan kleuren en motieven. Ze zijn ook krasvast, vuil afstotend en kleurvast, waardoor ze een goede optie zijn voor buitenruimtes zoals terrassen of rondom een tuinhuis. Wel is het belangrijk om keramische tegels op een stevige ondergrond met een goede afwatering te leggen om te voorkomen dat ze breken of beschadigen bij vorst.

Natuursteen

Natuursteen is er in verschillende soorten, elk met hun eigen kleurvastheid en kras- en breukgevoeligheid. Geen een tegel is hetzelfde, waardoor het dé perfecte keuze is om een uniek en prachtig terras te creëren. Hoewel natuursteen duurder is dan andere materialen, zijn er nu soorten die qua prijs toegankelijker zijn, zoals marmer en graniet. Hierdoor wordt het steeds vaker gekozen en behoort het ook tegenwoordig ook tot de populairste keuzes. 

Bij het kiezen van natuursteen voor u terras is het belangrijk om rekening te houden met het klimaat waarin u leeft. Kalksteen is bijvoorbeeld niet zo duurzaam als graniet bij warm weer en kan na verloop van tijd vervagen of verkleuren. Bovendien moet alle natuursteen worden verzegeld om het te beschermen tegen vlekken en weersinvloeden.

Grind en split

Grind is een soort bestrating die bestaat uit stenen die zijn ontstaan op natuurlijke wijze. U kunt ook kiezen voor het machinaal gemaakte split. Bij split  zijn de stenen meer rechthoekig van vorm en blijven ze beter op hun plaats dan grind. Dit maakt het een goede keuze voor opritten en tuinpaden, maar ook voor sierbestrating. 

Het is ook een betaalbare optie die eenvoudig aan te leggen is. Een grind oprit of pad gaat langer mee met een stabiele ondergrond en als er een onkruidbarrière onder wordt geïnstalleerd om te voorkomen dat onkruid door de stenen heen groeit. Dit wordt gedaan aan de hand van worteldoek

Bekijk ook eens: