Soorten eetstoornissen

Eetstoornissen zijn ernstige psychische aandoeningen die verwoestende gevolgen kunnen hebben voor de lichamelijke en emotionele gezondheid. Het gaat om ongeordende eetpatronen die het vermogen van een persoon om een gezonde levensstijl te leiden, belemmeren. Eetstoornissen kunnen mensen van alle leeftijden, geslachten, rassen en achtergronden treffen. Er zijn veel verschillende soorten eetstoornissen, elk met zijn eigen tekenen en symptomen, evenals behandelingsopties. Dit artikel geeft een overzicht van de verschillende soorten eetstoornissen, inclusief hun gemeenschappelijke kenmerken en mogelijke behandelingen die beschikbaar zijn voor degenen die erdoor worden getroffen.

Soorten eetstoornissen

Anorexia nervosa

Anorexia nervosa is een vorm van eetstoornis waarbij mensen hun voedselinname ernstig beperken en vaak overmatig bewegen om een zeer laag lichaamsgewicht te behouden. Mensen met anorexia kunnen ook een intense angst hebben voor gewichtstoename en een vertekend beeld van hun lichaam. Veelvoorkomende tekenen van anorexia zijn onder meer extreme dunheid, vermoeidheid, ontkenning van honger, preoccupatie met voedsel, obsessie met calorieën en voedingswaarde, concentratieproblemen en sociale terugtrekking. Behandeling voor anorexia omvat vaak cognitieve gedragstherapieën om de gedachten en gedragingen van de persoon rond voedsel te helpen veranderen, evenals voedingsadvies.

Boulimia nervosa

Boulimia nervosa is een eetstoornis waarbij individuen door cycli van overeten gaan, gevolgd door compenserend purgeergedrag, zoals zelfopgewekt braken, overmatige lichaamsbeweging of misbruik van laxeermiddelen of diuretica. Mensen met boulimia kunnen een vertekend lichaamsbeeld hebben, episodes van eetbuien die onbeheersbaar lijken en een intense angst voor gewichtstoename. Veelvoorkomende symptomen van boulimia zijn preoccupatie met voedsel, geheimzinnig eten en purgeergedrag, overweldigd voelen door honger of onbedwingbare trek, obsessie met calorieën en voedingswaarde, en mogelijke gastro-intestinale problemen. Behandeling voor boulimia omvat meestal psychologische therapie en voedingsadvies om de persoon te helpen op een gezondere manier naar voedsel te kijken.

Eetbuistoornis

Eetbuistoornis is een eetstoornis die wordt gekenmerkt door terugkerende episodes van eetbuien, of het consumeren van grote hoeveelheden voedsel in korte tijd. Mensen met een eetbuistoornis kunnen zich tijdens deze episodes onbeheerst voelen en daarna schuldgevoelens of schaamte ervaren. Veelvoorkomende tekenen van eetbuistoornis zijn onder meer het eten van grote hoeveelheden voedsel in een korte tijd, zich overweldigd voelen door honger of onbedwingbare trek, preoccupatie met voedsel en gevoelens van schuld, schaamte of verlegenheid in verband met episodes van te veel eten. Behandeling voor eetbuistoornis omvat meestal psychologische therapie en voedingsadvies om gezondere eetgewoonten te helpen creëren.

Tekenen en symptomen van eetstoornissen

De tekenen en symptomen van eetstoornissen variëren afhankelijk van het type stoornis. Enkele veel voorkomende symptomen bij alle typen zijn echter een intense angst voor gewichtstoename, preoccupatie met voedsel en calorieën, extreme dunheid of overmatige lichaamsbeweging, sociale terugtrekking, geheimzinnig eetgedrag, overweldigd voelen door honger of onbedwingbare trek, en gastro-intestinale problemen. Als je vermoedt dat jezelf of een dierbare een eetstoornis heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken bij een medische professional.

Behandelingsopties

Behandeling voor eetstoornissen omvat doorgaans psychologische therapie en voedingsadvies zoals een dieet. Cognitieve gedragstherapie (CGT) kan vooral gunstig zijn voor mensen die lijden aan anorexia, boulimie of eetbuistoornis, omdat het zich richt op het veranderen van de gedachten en het gedrag van de persoon rond voedsel. Voedingsadvisering kan mensen ook helpen gezondere gewoonten te ontwikkelen en een meer evenwichtige relatie met voedsel aan te gaan. Bovendien kunnen andere behandelingsopties medicijnen zijn om onderliggende psychologische problemen te behandelen, medisch toezicht voor lichamelijke gezondheidsproblemen en steungroepen of therapiesessies om extra emotionele steun te bieden.

Als jij of iemand die je kent kampt met een eetstoornis, is het belangrijk om hulp te zoeken. Eetstoornissen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid, dus vroegtijdig ingrijpen is de sleutel tot herstel. Behandelingsopties zijn beschikbaar voor degenen die ze nodig hebben, en met de juiste zorg en begeleiding kunnen individuen stappen zetten naar een gezondere toekomst.

Bekijk ook eens: