Waarom water drinken zo belangrijk is

Water maakt ongeveer 65% van je lichaam uit. Het lichaam verliest dagelijks heel wat water. Het verliest water door urine en zweet, maar ook door normale lichaamsfuncties zoals ademhalen. Drink elke dag voldoende vocht om uitdroging te voorkomen. Het is belangrijk om regelmatig water te drinken omdat het een vitale rol speelt in onze algehele gezondheid.

Gezond eten en drinken, help je jouw lichaam op verschillende manieren. Water helpt je bij het transporteren van voedingsstoffen, het reguleren van de lichaamstemperatuur en het houden van je spieren en gewrichten gehydrateerd. Het is ook nuttig voor het reinigen van je lichaam door giftige stoffen en afvalstoffen te helpen verwijderen. Water kan ook helpen bij het voorkomen van constipatie, artritis en andere aandoeningen die kunnen worden gekoppeld aan een lage waterinname. Daarnaast helpt water bij het voorkomen van uitdroging, wat kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en andere ongemakken. Een goed waterverbruik wordt ook geassocieerd met een betere huidkwaliteit en energieniveau. 

Waarom water drinken zo belangrijk is

Hoeveel water moet je drinken?

Er zijn verschillende meningen over hoeveel water mensen op een dag moeten drinken. Gezondheidsdeskundigen bevelen meestal ongeveer 2,5 liter per dag aan, maar sommigen vinden dat je de hele dag door regelmatig water moet drinken - ook als je geen dorst hebt. Dit komt omdat vele factoren (intern en extern) uiteindelijk van invloed zijn op hoeveel water je lichaam nodig heeft. Het staat niet vast dat een x hoeveelheid water per dag de perfecte hoeveelheid is, maar gelukkig is er online vrij veel informatie te vinden over dit onderwerp.

Voordelen van genoeg water drinken

Water drinken heeft veel voordelen voor de gezondheid. Het levert bijvoorbeeld voedingsstoffen en zuurstof aan de cellen en voorkomt constipatie. Het helpt ook bij het handhaven van een normale bloeddruk, reguleert de hartslag en beschermt organen en weefsels. Water drinken helpt bij het verteren van voedsel, reguleert de lichaamstemperatuur en is niet erg smakelijk!

Kun je ook iets anders dan water drinken?

Water is niet het enige dat bijdraagt aan je dagelijkse hydratatiebehoefte. Alle dranken tellen mee, maar water is nog steeds je beste keuze. Gezoete dranken kunnen gewichtstoename veroorzaken, waardoor het moeilijker wordt om gezond te blijven. Cafeïne maakt sommige mensen nerveus en slaperig, terwijl alcohol je lichaam kan uitdrogen - ook al lijkt het op dat moment alsof je meer vocht binnenkrijgt!

Bekijk ook eens: