Welke angststoornissen zijn er?

Angststoornissen zijn een groep van psychische stoornissen die worden gekenmerkt door overmatige, ongecontroleerde angst en spanning die meestal aangevuld wordt met fysieke symptomen zoals hartslag, hyperventilatie en spierspanning. Angststoornissen kunnen mensen ervan weerhouden om een normaal leven te leiden, omdat ze beperkingen opleggen aan hun dagelijkse activiteiten. Sommige angststoornissen zijn fobie, sociale angststoornissen, paniekstoornis en posttraumatische stressstoornis.

Welke angststoornissen zijn er?

Verschillende angststoornissen

Er zijn veel verschillende soorten angststoornissen, waaronder fobieën, sociale angststoornissen, paniekstoornis en posttraumatische stressstoornis.

Fobieën

Fobieën betreffen een irrationele angst voor bepaalde objecten of situaties, zoals spinnen, hoogtes of het lopen in een drukke plek.

Sociale angststoornissen

Sociale angststoornissen doen zich voor als mensen buitengewone angst ervaren bij sociale situaties, zoals het spreken in het openbaar.

Paniekstoornissen

Paniekstoornissen kunnen mensen lastigvallen met plotselinge aanvallen van angst en extreme angst die wordt gekenmerkt door symptomen als hartslag, hyperventilatie, zweten en pijn op de borst.

Posttraumatische stressstoornissen

Posttraumatische stressstoornissen (PTSS) zijn een ernstige aandoening die optreedt na het meemaken van een traumatische gebeurtenis, zoals oorlog, natuurramp of misbruik. Deze aandoening wordt gekenmerkt door flashbacks, herinneringen, hyperarousal en angst.

Gegeneraliseerde angststoornis

Gegeneraliseerde angststoornis (GAD) is een vorm van chronische angst die moeilijk te controleren is. Mensen met GAD voelen zich vaak geladen en gespannen, waardoor ze problemen hebben om eenvoudige taken uit te voeren.

Obsessieve compulsieve stoornis

Obsessieve compulsieve stoornis (OCD) is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door ongewilde obsessies en/of rituelen. Mensen met OCD voelen zich vaak angstig als ze geconfronteerd worden met bepaalde situaties of objecten en voelen de behoefte om hun obsessies en rituelen te voltooien.

Agorafobie

Agorafobie is een psychische stoornis gekenmerkt door extreme angst en spanning als gevolg van het zijn in situaties waar men niet snel kan vluchten of verhindering tegenkomt om hulp te krijgen. Agorafobie kan mensen ervan weerhouden om naar buiten te gaan of bezoekjes aan drukke plekken te vermijden.

Claustrofobie

Claustrofobie is een psychische aandoening gekenmerkt door angst en spanning van of in kleine ruimtes, zoals liften of vergaderruimtes. Sommige mensen met claustrofobie voelen zich ook ongemakkelijk in drukke plekken.

Therapie

Om de symptomen van een angststoornis te verminderen, moeten mensen vaak therapieën ondergaan zoals cognitieve gedragstherapie, psychofarmacologische behandelingen en oefentherapie. Het is belangrijk om te zoeken naar professionele hulp wanneer u vermoedt dat u of iemand in uw omgeving een angststoornis heeft. Het kan een moeilijk proces zijn, maar met de juiste hulp kunnen mensen leren omgaan met hun angst en weer een normaal leven lijden.

Bekijk ook eens: