aanmeld knop
dot

Wat is dwangneurose?

stress.jpg
U heeft vast wel eens van de dwangneurose gehoord. Iemand die deze aandoening heeft, heeft last van angstgedachten en moet dwanghandelingen uitvoeren om deze angst-opwekkende gedachten te neutraliseren. Professionele hulp is noodzakelijk wanneer de dwangneurose invaliderend wordt.

In veel gevallen wordt de aandoening overgeërfd. Ook kunnen dwangklachten om de hoek komen kijken wanneer iemand last heeft van depressie. Veel mensen met de aandoening Gilles de la Tourette hebben eveneens last van dwang.


Dwanghandelingen en rituelen

Dwang kan in heftige mate voorkomen. Zo heftig dat een patiënt minutenlang bezig is met het uitvoeren van de dwanghandelingen. Men komt hierdoor te laat op afspraken of men kan zijn werk niet meer goed uitvoeren of men trekt zich terug uit schaamte.


Smetvrees

Een ander voorbeeld van een dwangneurose is de aandoening smetvrees. Iemand met smetvrees is bang om besmet te raken door de aanraking van andere personen of objecten. Het gevolg is dat essentiële dingen niet worden aangeraakt. Denk aan trapleuningen die niet worden gebruikt of deuren die worden geopend door met de ellebogen de deurkruk te gebruiken.


Controledwang

Controledwang is een andere vorm van de dwangneurose die vaak voorkomt. Hierbij gaat men veelvuldig controleren. Bijvoorbeeld of men bij het verlaten van het huis de deur wel goed op slot heeft gezet. Ook kan het zijn dat langdurig wordt gecontroleerd of de elektrische apparaten en gaskranen in orde zijn voordat men het huis verlaat.


Behandeling van de dwangneurose

Het mag duidelijk zijn dat het veelvuldig controleren ervoor zorgt dat men niet met andere zaken bezig kan zijn. Men komt te laat op afspraken of komt door schaamte in een sociaal isolement terecht. Hierom is het van belang dat de dwangneurose wordt behandeld door een professional. De aangewezen persoon hiervoor is de psychiater.

 

Exposure en responspreventie

Een optie is exposure en responspreventie. Daarbij leert de patiënt de dwangrituelen af door ze niet te mogen uitvoeren. Omdat dit uiteraard niet gelijk lukt, kan het een tijdje duren voordat deze behandelmethodiek zijn vruchten afwerpt.

 

Medicijnen

Een andere manier om de dwangneurose te behandelen is door middel van medicijnen. Wanneer de dwangneurose ook gepaard gaat met depressie (en dit komt veelvuldig voor) heeft deze methodiek zelfs de voorkeur. Men kan angstremmers of antidepressiva voorschrijven.

 

Wat is de stoornis OCS?

Wat is een angststoornis?


Tags: dwangneurose, smetvrees, controledwang,
Artikel geschreven door: Raymond.
Publicatie datum: 2014-05-08
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving