Nadelen van roken

Roken heeft vele schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Het is een van de belangrijkste oorzaken van ziekte en vroegtijdige dood, met name in verband met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten en longkanker. Roken verhoogt ook het risico op andere gezondheidsproblemen zoals mond- en keelkanker, ademhalingsaandoeningen, diabetes, hoge bloeddruk, complicaties bij zwangerschap en leer- en concentratiestoornissen. Stoppen met roken is daarom ook zeker aan te raden, ook al kan dit erg lastig zijn.

Nadelen van roken

Omgeving

Het is ook schadelijk voor de omgeving. De uitlaatgassen van tabaksproducten bevatten kankerverwekkende stoffen die schadelijk zijn voor iedereen die in de buurt is, waaronder kinderen. Daarnaast komt een groot deel van het afval dat door rokers wordt geproduceerd, direct in het milieu terecht.

Levensstijl

Rokers missen ook veel mogelijkheden door hun verslaving. Je kunt bijvoorbeeld geen sporten doen als je rookt, omdat je meer uitgeput bent en sneller buiten adem raakt. Ook kan het lastig zijn om te reizen naar plekken waar het verboden is om te roken.

Daarnaast kan je soms ook mindere kansen bij banen krijgen als je rookt, omdat veel bedrijven een rookvrije werkomgeving willen creëren. Uiteindelijk kan het ook invloed hebben op hoe mensen je zien, omdat roken vaak geassocieerd wordt met een ongezond levensstijl. Dit kan weer effect hebben op sociaal vlak.

Bovendien kan roken ook invloed hebben op je vermogen om geld te besparen, aangezien de kosten van tabak hoog zijn en mensen die verslaafd zijn aan tabak vaak meer geld uitgeven dan nodig. Kortom, er zijn veel nadelen verbonden aan roken.

Bekijk ook eens: