Vlonder

Een vlonder plaatsen is doorgaans een goede alternatief van het bestraten van de tuin. Volgens de kenners is het comfortabeler dan tegels en biedt het een natuurlijke en warme uitstraling. Een vlonder is voornamelijk geschikt aan het water, als aanlegsteiger of als terras. Een vlonder kan ook geplaatst worden bij een veranda of overkapping. 

Hieronder geven we een beter beeld over de houten vlonder en over de composiet vlonder.

Vlonder

Houten vlonder

Een houten vlonder is nog altijd de keuze als het gaat om gebruikte materiaal. Hout biedt een warme en tijdloze uitstraling en hierdoor staat het doorgaans goed bij iedere tuin. Er zijn diverse soorten hout met ieder zijn eigen prijskaartje. 

Hardhout is een van de soorten die bekend is bij de mensen. Het geeft voldoende weerstand tegen vocht, insecten, vuil en schimmels. Ten opzichte van zacht hout kan hardhout 2x zo lang meegaan. Dit is zo een 20 – 25 jaar. Al is het wel een duurder segment.

Zacht hout is voornamelijk voor de gene met een lager budget. Ze kiezen dan voor grenen of vuren dat geïmpregneerd is. Het kan overigens op lange termijn wel voor meer geld zorgen omdat het sneller aan vervanging nodig is. 

Composiet vlonder

Het materiaal composiet bestaat uit houtvezels en gerecycled kunststof en is het verkrijgbaar in diverse kleuren, maar composiet vlonder planken worden vaak gemonteerd met een houtmotief en in grijs en bruin tinten. Het voordeel van composiet is dat het relatief onderhoudsvrij is. Het neemt nauwelijks vocht op en daardoor bijna geen last van splinters, barsten, kromtrekkingen of rottigheid. De vlonder is daarom ook geschikt om met blote voeten overheen te lopen en is het vaak zichtbaar bij een zwembad of vijver.  

Composiet is daarnaast ook zeer kleurvast. In het eerste jaar zal composiet een beetje verkleuren, maar daarna zal het voor een lange tijd dezelfde kleur behouden. Dit is ten opzichte van hout veel beter en ook veel langer het geval. Het nadeel is de aankoopprijs, die is vergelijkbaar met hardhout. Bij de vlonder van composiet zijn ook meer materialen nodig voor de onder constructie en zal er meer tijd inzitten van het aanleggen van de vlonder. 

Onderhoud van de vlonder

Wanneer u een houten vlonder monteert, dan kan de kleur na verloop veranderen in een grijze kleur. Dit wordt voorkomen door de vlonder twee keer te onderhouden en te reinigen. Hardhout dient onderhouden te worden met olie en zacht hout door te beitsen en te lakken. 

Het onderhouden van een vlonder dient ook gedaan te worden om de groene aanslag te voorkomen. Een vlonder wordt nu eenmaal groen omdat het buiten ligt. Groene aanslag kan ook behoorlijk glad worden en dat maakt het gevaarlijk. Er zijn daarvoor speciale middelen die gebruikt kunnen worden om de vlonder te reinigen en groene aanslag tegen te gaan. U kunt ook kiezen voor azijn, groene zeep en soda. 

Bekijk ook eens: