" />" />

Wat is dwangneurose?

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van een dwangneurose stoornis. Een persoon met deze stoornis lijdt aan angstige gedachten en moet dwanghandelingen uitvoeren om deze angstopwekkende gedachten te neutraliseren. Dwangneurose hangt daarom ook nauw samen met angststoornissen. Wanneer dwangneurose invaliderend wordt, is professionele hulp nodig. In veel gevallen wordt de aandoening overgeërfd. Ook kunnen dwangklachten om de hoek komen kijken wanneer iemand last heeft van depressie. Veel mensen met de aandoening Gilles de la Tourette hebben eveneens last van dwang.

Dwanghandelingen en rituelen

Dwang kan in heftige mate voorkomen. Zo heftig dat een patiënt minutenlang bezig is met het uitvoeren van de dwanghandelingen. Hierdoor komen mensen te laat op afspraken of kan het zijn dat werk niet meer goed uitvoert wordt of trekt ze zich terug uit schaamte.

Smetvrees

Een ander voorbeeld van een dwangneurose is de aandoening smetvrees. Iemand met besmettingsangst is bang om besmet te raken door andere mensen of voorwerpen aan te raken. Daarom worden belangrijke dingen niet beïnvloed. Denk aan ongebruikte leuningen of deuren die met ellebogen op deurknoppen openen.

Controledwang

Controledwang is een andere vorm van de dwangneurose die vaak voorkomt. Hierbij wordt er regelmatig gecontroleerd. Laat mensen bijvoorbeeld de deur goed op slot doen als ze het huis verlaten. Ook kan het voorkomen dat elektrische apparaten en gaskranen voor vertrek langdurig worden gecontroleerd.

Behandeling van de dwangneurose

Het mag duidelijk zijn dat regelmatige controles ervoor zorgen dat mensen niet met andere zaken bezig kunnen zijn. Mensen komen te laat op afspraken of raken uit schaamte sociaal geïsoleerd. Hierom is het van belang dat de dwangneurose wordt behandeld door een professional. De aangewezen persoon hiervoor is de psychiater.

Exposure en responspreventie

Een optie is blootstelling en bijbehorende vermijding. Daarnaast schrapt de patiënt verplichte rituelen als hij deze niet mag uitvoeren. Omdat het niet meteen werkt, kan het natuurlijk even duren voordat deze behandelmethode vruchten afwerpt.

Medicijnen

Een andere manier om de dwangneurose te behandelen is door middel van medicijnen. Wanneer de dwangneurose ook gepaard gaat met depressie (en dit komt veelvuldig voor) heeft deze methodiek zelfs de voorkeur. Men kan angstremmers of antidepressiva voorschrijven.

Wat is dwangneurose?

NOTFOUND

Bekijk ook eens: